10 patarimų kaip išgyventi kelionę autobusu

Ne vienerius metus teko dirbti turizmo srityje ir keliauti autobusu. Autobusas man buvo kaip antri namai, o kelionei galėdavau susiruošti per 30 min. Daugelis vos tik išgirdę, kad kelionė bus autobusu iš karto pradeda purtyti galvą, o jeigu dar laukia naktinis važiavimas – bėga tolyn. Taip, keliauti autobusu reikia kantrybės, nėra taip komfortabilu lyginant su traukiniu ar lėktuvu, tačiau žinant tam tikras gudrybes, važiavimas gali tapti patogus ir visai pakenčiamas. Keliauti autobusu galima išmokti! Žemiau rasite TOP 10 patarimų, kurie užtikrins Jums ramią ir patogią kelionę.

1. Vieta autobuse

Dirbant turizme dažniausiai žmonės teiraudavosi, kur geriausia ir saugiausia sėdėti autobuse. Vieno teisingo atsakymo, deja, nėra, bet prieš užsisakant vietas, tikslinga įvertinti šiuos aspektus:

• Prie lango/ prie praėjimo. Daugelis nori sėdėti prie lango, kad galėtų stebėti aplinką, ar pasidėjus kelioninę pagalvę nusnausti. Sėdint prie lango galite šiek tiek izoliuotis nuo kitų, pavyzdžiui, užsisukti į kampą ir skaityti. Bet sėdint prie lango, jausitės lyg užspaustas, nebus vietos pasijudinti. Prie praėjimo rekomenduotina sėdėti aukštesniems asmenimis, kad būtų galima ištiesti kojas ir prasimankštinti.

• Priekis/ galas/ vidurys. Pirmas dalykas ko turistai prašydavo „ rezervuokite mums vietas pačiame priekyje, o jeigu dviaukštis autobusas, tada prie panoraminio stiklo viršuje“. Prieš rinkdamiesi vietas, įvertinkite, kur važiuosite. Sėdėti priekyje tikrai smagu, viskas matosi per didelį langą, bet nakties metu Jums atsipalaiduoti ir miegoti gali neleisti kitų automobilių ir kelio šviesos, taip pat vairuotojo klausoma muzika. Buvo atvejų, kai keliavome Šveicarijoje ar Kroatijoje po kalnus, kur kalnų serpentinai siauri ir vingiuoti, kur vos prasilenkia du autobusai ir žmonės, kurie sėdėjo prieky pradėjo šaukti, kad nenori kelio matyti „vairuotojo akimis“. Kartais geriau nematyti kelio, jeigu jis pavojingas. Beje, jeigu sėdėsite dviaukščio autobuso priekyje, turėkite omeny, kad iš autobuso išlipsite beveik paskutiniai. Sėdėti gale nėra patogu, nes labiausiai jaučiasi autobuso lingavimas, dėl to gali pykinti. Sėdėti prie išėjimo durų, viduryje, visai neblogai, greitai išlipsite ir grįšite atgal į savo vietą, tačiau šalia yra wc, o tai reiškia, kad kiti keliautojai vis vaikščios pirmyn atgal pro jus. Anot saugumo specialistų, saugiausia sėdėti autobuso viduryje, nes avarijos atveju, dažniausiai nukenčia arba autobuso priekis, arba galas.

2. Svarbiausi daiktai šalia Jūsų

Pasirūpinkite ir susipakuokite atskirą krepšelį su reikalingiausiais daiktais, kurių gali prireikti važiuojant. Lagaminai ir kitas sunkus bagažas dedamas į autobuso bagažinę, o kiekvieno sustojimo metu niekas Jums neatidarinės bagažo, kad pasiimtumėte kažkokias smulkmenas. Dėl to tokius dalykus kaip: vaistai, pakrovėjai, užkandžiai, dokumentai, kosmetika, skėtis ir šiltesni rūbai turėkite greta savęs.

3. Gėrimai su elektrolitais

Keliaujant autobusu, daugelis žmonių vengia skysčių, nes bijo, kad prireikus nebus galimybės pasinaudoti tualetu. Dabar nauji autobusai turi WC, bet naudojimasis jais vis vien ribojamas, nes visas turinys vežamas kartu. Verta pasiimti gėrimų su elektrolitais, arba vandenyje tirpių miltelių, kurie padės numalšinti troškulį ir ne taip greitai pripildys šlapimo pūslę.

4. Užkandžiai

Turėkite sveikų užkandžių. Venkite maisto, turinčio daug druskos, nes tai iššauks didelį troškulį. Maistas kelionei turi būti kiek neutralesnis, turiu omeny kvapą. Nesugalvokite imti aitraus kvapo produktų, pvz. konservai, šprotai, marinuoti produktai ir pan. Nes kvapai gali erzinti šalia Jūsų sėdinčius žmones. Puikus maistas kelionei: vaisiai, daržovės, riešutai bei džiovinti vaisiai, javainiai, liesa mėsa.

5. Ausų kištukai ir kaukė akims

Jeigu nusimato naktinė kelionė, būtinai turėkite su savimi miegojimo kaukę akims bei kokybiškus ausų kištukus. Važiuojant naktį miegoti neleidžia pravažiuojančių automobilių šviesos, kelio apšvietimas. O jeigu keliausite vasaros metu ir ansktyva rytinė saulė. Atsiriboti nuo aplinkos padės ausų kištukai. Autobuse nakties metu ne visiems pavyksta miegoti, daugelis keleivių plepa, juokiasi, vairuotojai klauso muzikos. Turėdami šiuos du daiktus Jūs jau pakely link patogesnio naktinio važiavimo.

6. Kelioninė pagalvė ir pledas

Užtikrinti didesnį komfortą Jums padės speciali kelioninė kaklo pagalvė. Tai puikus daikas, su kuriuo išvengsite kaklo skausmo. Su ja patogu ir miegoti, ir važiuoti dienos metu. Būtinai pasiimkte šiltesnį pledą, ar kokį apsiaustą, kuriuo galėtumėte jaukiai apsigobti miego metu. Tokio daikto gali prireikti ir keliaujant vasarą, kai kondicionieriai būna įjungti visu pajėgumu.

7. Kojinės arba šlepetės

Pasiimkite atsargines kojines, kurias galėtumėte pasikeisti, jeigu pėdos suprakaituotų. Taip pat su švariomis kojinėmis galite važiuoti be batų, tai bus kur kas maloniau ir patogiau. Vasaros metu galite pasiimti paprastas šlepetes, kurias galėsite avėti vietoj batų autobuse. Su jomis greitai galėsite nubėgti sustojimų metu iki tualeto, ir nereikės kaskart autis batų.

8. Mankšta ir tempimo pratimai

Pasinaudokite kiekviena atsiradusia proga prasimankštinti ir pratempti kūną. Kai tik autobusas sustoja, išlipkite, pasivaikščiokite, padarykite tempimo pratimus. Tai suaktyvins kraujotaką, padės nuo kojų tinimo bei pakels nuotaiką.

9. Dantų šepetėlis, popierinės/ drėgnos dezinfekuojančios servietėlės

Būtinai turėkite šalia savęs popierinių ar drėgnų servietėlių, jos pravers ir nusišluostyti prieš/ po valgio rankas, ir padės atgaivinti veido ar kaklo odą jeigu suprakaituosite. Turėkite šalia dantų šepetėlį, kad ryte, autobusui sustojus, galėtumėte išsivalyti dantis, tai suteiks šviežumo ir švaros jausmą.

10. Veikla autobuse

Pasiplanuokite, kuo užsiimsite kely, kad laikas neprailgtų. Pasiimkite mėgstamą žurnalą ar knygą, klausykite muzikos, žiūrėkite serialus. Prieš važiuodami pilnai pasikraukite elektronikos prietaisus, nors dabar daugelis autobusų turi rozetes. Turėkite omeny, kad naktį autobuse šviesos būna išjungtos, todėl jeigu planuosite skaityti, pasirūpinkite apšvietimu, tam puikiai tinka elektroninės knygos.

One thought on “10 patarimų kaip išgyventi kelionę autobusu”

  1. Naudingi patarimai. Daugelis jų tinka ir keliaujant automobiliu. Kadangi su vaikais dar nedrįstame rinktis kelionių autobusu, tad aktualu viskas, kas susiję su ilgesniu važiavimu. Bent sustojimus galime reguliuoti pagal savo poreikius, tad verčiau išsinuomojame automobilį ir keliaujame tokiu būdu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *