Muziejus po atviru dangumi – Splitas ir jo TOP lankytinos vietos

Splitas – rimtas Dubrovniko konkurentas, nenusileidžiantis jam nei istorija, nei architektūros bei supančios gamtos grožiu. Uostamiestis, su puikiais paplūdimiais, levandomis kvepiančiomis gatvėmis, išraitytu senamiesčiu ir modernia kultūra. Šia antras pagal dydį miestas po Zagrebo tikrai vertas dėmesio. Mes nuo Makarskos kurorto jį pasiekėme autobusu per valandą. Autobuso bilietas apie 7 eur/asm. Patarimas: sėskite kairėje pusėje, nes kelias link Splito veda Adrijos jūros pakrante, vingiuojančiais kalnų keliais, tad kelionę lydės puikūs vaizdai.

Nėra abejonės, kad Splitas unikalus miestas. Pasaulyje nėra jokio kito miesto, pastatyto buvusiuose Romėnų rūmuose. Juos IV amžiuje pastatė imperatorius Diokletianas.  Šie rūmai laikomi vienais įspūdingiausių bei vienais geriausiai išsilaikiusių romėnų rūmų visame pasaulyje. Diokletiano rūmai dabar tapo dalimi Splito senamiesčio, kuriame įsikūrė restoranai, parduotuvės, kavinės, o rūmų teritorijoje gyvena apie 3000 gyventojų. Tai lyg miestas – mieste. Čia ir slypi Splito stebuklas: modernus ir šiuolaikinis gyvenimas verda ant senovinių rūmų pamatų, kur tarp kolonų slepiasi vietinių miegamieji, o senos langinės nukabinėtos skalbiniais. Žlugus Romos imperijai, rūmai buvo perstatinėjami bei griaunami, pritaikant juos kitoms paskirtims, tokiu būdu Diokletiano mauzoliejus tapo miesto katedra, o Jupiterio šventykla buvo perdaryta į dabartinę krikštyklą. Senamiesčio viduryje rasite pagrindinę granito kolonomis apjuostą Peristil aikštę. Aikštėje dominuoja varpinės bokštas, į kurį galite pasikelti ir apžiūrėti rūmų likučius iš viršaus, pasigrožėti miesto panorama bei Adrijos jūros su supančių kalnų peizažais. Bilietas yra perkamas bendras – 45 kunos už pasikėlimą į bokštą, katedros lankymą, kriptą bei krikštyklą. .
Iš Peristil aikštės nusileiskite į Diokletiano rūmų rūsius. Kadaise tarnavę kaip maisto atsargų bei vyno saugykla, dabar jie ūžia nuo turistų bei prekeivių. Splitas kaip ir Dubrovnikas buvo pasirinktas filmuoti „Sostų karų“ serialą. Spėkit, kur Deneris Targarian laikė savo drakonus? Be abejo, erdviuose rūmų rūsiuose. Užsukite apsižiūrėti, drakonų čia nerasite. Bet skraidančio siaubūno galvos repliką galite pamatyti šalia visai naujai atsidariusiame „Sostų karai“ muziejuje.
Kaip ir daugelis kitų senamiesčių, Splito istorinė miesto širdis puiki vieta tiesiog leisti sau pasiklysti. Gatvių labirinte išsibarsčiusios parduotuvėlės, jaukios kavinės, restoranai, siūlantys kroatų virtuvės patiekalus, šviežią žuvį bei kitus skanėstus.
Jokia pažintis su miestu nėra užbaigta, jeigu neužlipate į aukščiausią apžvalgos vietą. Splitas neišimtis. Marjan kalva iškilusi 170 metrų ir geriausiai pasiekiama nuo vakarinės promenados pusės. Kiparisais bei pušim apaugusi Marjan kalva yra puiki vieta pabėgti nuo senamiesčio ūžesio ir besistumdančių turistų. Iki viršaus tenka pasportuoti lipant laiptais, bet tik užlipus galite pilnai pamatyti Splito pusiasalio grožį.
Vakarėjant ir saulei leidžiantis, pasivaikščiokite ilga, modernia Splito promenada- Riva. Vakarai nudažo į Splito uostą atsigręžusius Diokletiano rūmus rožine bei aukso spalva, po promenada apsodintomis palmėmis glaudžiasi poros, kavinėse žmonės mėgaujasi vynu, stebi praeinančius. Čia gali taip sėdėti nors ir kiaurą naktį, pučiant šiltam brizui besiklausant muzikos, sklindančios iš restoranų, stebint ramiai plūduriuojančius laivelius pakrantėje ir išdidžiai stovinčius pasaulio paveldo mūrus. Splitas nuostabus, nepalikite Kroatijos jo neaplankę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *