Gražiausia pasaulyje kavinė „New York Cafe“ Budapešte, ar ji verta tokio titulo?

„Gražiausia pasaulyje“ – labai rimtas pareiškimas. Nors į Europos TOP gražiausių kavinių penketuką ji tikrai įeina. Patys vengrai ją lygina su „Caffe Florian“ San Marco aikštėje, Venecijoje. Kai sužinojau, jog tokia kavinė egzistuoja Budapešte, negalėjau patikėti, bet ilgai svajojau ją aplankyti ir savo akimis pamatyti tą visų taip liaupsinamą vietą.

Budapeštas garsėja savo kavinių kultūra, pirmosios kūrėsi jau XIX a. pradžioje. Kai kurios iš jų tikri užsikonservavę istorijos liudytojai, blizgančiais interjerais traukiantys ne tik dėl kavos ar desertų, bet dėl pačios miesto dvasios. Budapešto kavinių kavinė – „New York Cafe“, savo istoriją skaičiuojanti nuo 1894 m. – tikra legenda. Kai tik ją atidarė, gandai žaibo blyksniu pasklido po visą Europą. Čia buvo atskiros salės damoms, speciali erdvė kortų žaidimams ir biliardo salė (ji išlikusi iki dabar). Kavinė, įsikūrusi 126 metų senumo pastate, dabar yra prabangaus „Boscolo Hotel Budapest“ dalis. Prieš įeinant, žvilgsnį prikausto įspūdingos fasado detalės – Liuciferius primenantys pastato šviestuvai. Pati pastato istorija yra glaudžiai susijusi su literatūra. Kaip teigė vienas XX a. vengrų rašytojas Sándor Márai: „Be kavinės nebūtų literatūros“. Kavinė buvo mėgstama redaktorių ir rašytojų ir sklando gandai, kad ten buvo redaguojami įtakingiausi Vengrijos laikraščiai. Pats kavinės savininkas savo lankytojams siūlydavo šimtus tuometinių laikraščių, žurnalų ir kitų periodikos leidinių – tai buvo vieta, kur žmonės rinkdavosi susipažinti su naujienomis. Čia dažnas svečias buvo Michael Curtiz – garsaus filmo „Kasablanka“ režisierius.
Girdėjome ir skaitėme, kad kavinės interjeras ypatingai turtingas, ir sunku nesutikti, kai įžengi į šiuos nuostabius rūmus. Tai be jokių diskusijų – gražiausia mano matyta kavinė. Drąsiai galiu palyginti jos interjerą su Versalio rūmais: paauksuotos sienų detalės, lyg auksu varvančios sienos, įmantrūs veidrodžiai, neįtikėtino grožio freskos, lipdiniai, Venecijos stiklo lempos, trykštantis fontanas prie įėjimo ir žadą atimantys laiptai, viskas kūrė svaiginančią atmosferą. Čia maišosi marmuras, bronza, šilkas ir barchatas. Tikra šventė akims!
Žinojome prieš einant, jog kainos tikrai kosminės, bet puikiai supratome, jog tokioje vietoje mokame ne už kavą (nes ji buvo labai vidutiniška) ar desertą, bet už pačią vietą ir galimybę pabūti ten, kur kadaise rinkosi miesto aristokratai ir kultūros žmonės, kur buvo kuriami tekstai, šnabždamos paslaptys, rezgiamos politinės avantiūros ir t.t. Tai tikrai nėra ta vieta, kur reikia eiti valgyti, Budapešte yra daug puikių vietų, kur galima pavalgyti guliašo. Taip pat tai ne ta vieta, kurioje reikia skubėti, ar užsukti greitam puodeliui kavos. Sėdint prie staliuko labai sunku buvo palaikyti pokalbį, nes visas supantis grožis blaškė ir neleido susikaupti.
Meniu yra gana daugiakultūris, čia galite mėgautis Austrijos ir Vengrijos delikatesais, tokiais kaip: jautienos guliašas, austriškas šnicelis, ar net klasikiniu Niujorko mėsainiu. Nors populiariausia čia užsukti kavos ar arbatos su desertu. Kokios gi kainos? Pavyzdžiui, popiečio arbatos rinkinys dviems asmenims kainuoja 65 Eur ir galima pasirinkti tortų ir gėrimų derinius. O gal susiviliosite cappuccino ar karšto šokolado puodeliu su 24 karatų aukso už 10,50 Eur? Pigiausia, ką galite užsisakyti tai: arba espresso kavos puodelis už 5,50 Eur, arba coca-cola ar vandens 0,2 l buteliukas už tokią pat kainą. Mes pasirinkome minimaliai: latte ir cappuccino puodeliai bei sūrio pyragas su naminiu abrikosų džemu. Už šį simbolišką malonumą – 30 Eur. Beje, visos „New York Cafe“ kavos patiekiamos kartu su šokolado gabalėliu su aukso spalvos antspaudu bei stikline sodos vandens. Kainos gal ir neadekvačios, bet jeigu paklausite, ar verta, vienareikšmiškai atsakyčiau – taip. Aš neprisimenu skonio kavos ar pyrago, bet puikiai menu visas detales ir tvyrojusią pakilią nuotaiką. O kur dar sklindanti gyva fortepijono, smuiko ir klarneto muzika! Buvo be galo romantiška.
Patekti vidun ne taip paprasta. Eilėje gali tekti pastovėti nuo pusvalandžio iki valandos, arba galite visai nesulaukti laisvos vietos. Daugelis žmonių rezervuoja staliuką bent 24 val. iki apsilankymo. Mes pasikliovėme likimu ir ėjome be rezervacijos. Ir mums pasisekė! Gavome staliuką antrame kavinės aukšte su puikiais vaizdais. Mums jau išeinant, prie durų buvo nusidriekusi gal 10-ties žmonių eilė…Aptarnavimas buvo greitas, malonus ir neišpuikęs. Užsukite į oficialią kavinės svetainę, jeigu norite rezervuoti staliuką, ar pasižvalgyti po meniu. Teko lankytis prabangiose Vienos kavinėse, bet nei viena savo grožiu negali prilygti „New York Cafe“. Ji nenukonkuruojama, tačiau kava ir desertai kur kas geresni „Cafe Central“ Vienoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *