48 valandos Budapešte: intensyvi pažintinė programa

Atvykus traukiniu iš Bratislavos, Keleti traukinių stotis pasitiko mus su triukšmu, nepailstančiu traukinių dundėjimu, skubančiais keliautojais ir vietiniais prekeiviais, šaukiančiais ir aistringai gestikuliuojančiais rankomis, tirštais cigarečių dūmais, aliejuje kepamų pyragėlių kvapais ir virš miesto pakibusiu smogu. Praleidus savaitę super klasiškoje Vienoje, ir jau pripartus prie austriškos tvarkos, Budapešto ritmas pasirodė labai chaotiškas ir nesuderintas. Budapeštas visą laiką stengėsi lipti ant kulnų ir pasivyti savo kaimynę – Vieną. Ir tikrai, savo archtektūra ir pastatų didybe Budapeštas nenusileidžia, o kai kuriais interjerais, atrodo, net lenkia Austrijos sostinę. Miestui iš tiesų labai pasisekė, nes Antrojo pasaulinio karo metu, miestą puošiantys pastatai nebuvo sugriauti.

Budapeštas – romantiškas miestas, dar kitaip vadinamas „Rytų Paryžiumi“. Čia intensyviai savo vandenis plukdo Dunojus, galingi tiltai jungia abiejus miesto krantus, o vakare miesto ir tiltų šviesos šoka mirgėdamos vandens paviršiuje. Vakariniame krante, kalnuotoje Budoje, vingiuoja akmenuotos viduramžių gatvelės, lepina Otomanų laikus menančios terminės vonios bei pirtys ir padangę raižo spalvingi Šv. Motiejaus bažnyčios stogai. Kitoje Dunojaus  pusėje didingai stovi Parlamento rūmai kartu su aplinkui nusidriekusiais XIX a. elegantiškais dvarais, kuriuose dabar įsikūrę restoranai, parduotuvės bei viešbučiai neleidžia ramiai miegoti Pešto dalies gyventojams. Pešte galima apžiūrėti puikių muziejų, fantastiškų art nouveau stiliaus pastatų ir paklaidžioti po gyvybingą žydų kvartalą. Budapeštas, iš tikrųjų, yra du charakteringi miestai viename: kalvotas ir madingas Buda vakaruose, bei rytuose nugulęs Peštas. Budapeštas tapo vientisu miestu po Budos, Obudos ir Pešto sujungimo į vieną miestą 1873 m.

Pats miestas sufleruoja kaip patogiausiai sudėlioti pažintinę programą. Jeigu Budapešte lankysitės dvi dienas, tiesiog vieną iš jų skirkite pažinčiai su Peštu, o kitą – Budai.

Kelionė iki Budapešto

Mes pasirinkome keliauti traukiniu, nes tai patogiausia, keliaujant su mažu vaiku. Traukiniai iš Bratislavos stoties išvyksta kas porą valandų, tačiau daugeliu atvejų, reikia pakeisti traukinį (arba du) vienoje iš stočių: Hegyeshalom (Vengrija) arba Győr (Vengrija), ar Parndorf (Austrija). Geriausias pasirinkimas yra „EuroCity“ traukinys, kuris atrieda iš Prahos, ir per Bratislavą tiesiai važiuoja į Budapeštą, o kelionė trunka vos 2,5 val. Bėgiai tęsiasi palei Dunojaus upę, įvairias gyvenvietes, tad kelionė garantuoja gražius vaizdus. Keliaujant iš Bratislavos į Budapeštą, pasirinkite vietą dešinėje traukinio pusėje, tai leis mėgautis nepaliaujamais vaizdais į Dunojų bei Višegrado kalnus. Bilietus pirkome tą pačią dieną, prieš pat išvykimą. Perkant bilietą iš karto į abi puses, kaina kur kas pigesnė. Sumokėjome 17,50 Eur, perkant tik pirmyn – kaina 28 Eur.

1 diena. Peštas

Vienas iš pirmųjų dalykų, kuriuos padarėme atvykę į miesto centrą, buvo ėjimas į miesto parką. Bene įdomiausias kelias veda per didįjį Andrassy Út bulvarą, kuris lyginamas su Paryžiaus Elizėjaus laukais ar Brodvėjumi Niujorke. Tai viena seniausių Budapešto gatvių, garsėjanti neorenesansine architektūra ir yra saugoma UNESCO. Ji prasideda nuo Operos ir tęsiasi iki pat miesto parko, kuriame pasklidę nemažai reikšmingų objektų. Pirmas jų – Herojų aikštė. Čia stovi paminklas Vengrijos didvyriams, kurie paaukojo savo gyvybes siekdami nepriklausomybės. Iškilmingai atrodanti aikštė su viduryje iškilusia Archangelo Gabrieliaus statula bei iš abiejų pusių juosiama kolonados su keturiolika iškiliausių Vengrijos istorinių asmenybių. Netoliese yra fantastiška ir kiek neįprasta XIX a. pab. statyta Vajdahunyad pilis, kurios teritorija puikiai tiks romantiškiems pasivaikščiojimams. Parke taip pat rasite zoologijos sodą, bei legendines Széchenyi termines vonias su baseinais. Budapešte, sakoma, būtina pasimėgauti šiomis procedūromis, ir jeigu vyksite, būtinai pasilikie joms laiko. Sostinėje trykšta 80 geoterminių šaltinių, tai tikras SPA miestas. Deja, mes su mažu vaiku neišdrįsome mirkti kartu su dešimtimis kitų keliautojų.

Herojų aikštė
Vajdahunyad pilis
Nedidelis Žydų kvartalas rytiniame Dunojaus krante – viena įdomiausių Budapešto vietų. Siauros, vingiuotos gatvelės, sklidinos gaminamų falafelių bei humuso kvapų, gausiai nusėtos jaukių kavinukių bei užeigų. Rekomenduojame tinklą „ Hummus bar“, čia gardūs falafelai ir dar nuostabesnės šakšukos. Kvartalo gatvės primena skaudžias istorijos detales, tačiau kvartalas prisikėlęs naujam gyvenimui ir liūdesio čia dabar mažai. Budapeštas garsėja „griuvėsių barais“( ang. ruin bars), išsibarsčiusiais po žydų kvartalą. Vieni žymiausių: Szimpla Kert, Fogasház ar Instant. Mes su mažu vaiku galimybės pašėlti vakare baruose neturėjom, bet tikiuosi, dar kada grįšime tik mudu su vyru. Būtinai aplankykite Didžiąją Sinagogą Dohany gatvėje, jai Europoje nėra lygių. Tai didžiausia sinagoga Budapešte ir antra pagal dydį pasaulyje, galinti sutalpinti beveik 3000 maldininkų. Norinčiųjų patekti vidun buvo labai daug, tad eilėje teko pastovėti gerą pusvalandį. Bilietai irgi nėra pigūs 5000 HUF ( apie 15 Eur), į bilietą įskaičiuotas sinagogos lankymas, žydų muziejus bei gido paslaugos. Labiausiai sujaudino „verkiantis gluostis“ – tai skulptūra sinagogos vidiniame kieme, kurio kiekvienas lapelis išraižytas Holokausto metu nužudytų Vengrijos žydų vardais.
Hummus bare- falafelai ir šakšuka
Didžioji sinagoga
Netoliese aplankykite  didžiausią Vengrijos bažnyčią – Šv. Stepono baziliką, skirtą  pirmajam Vengrijos karaliui krikščioniui Šv. Steponui, kurio marmurinė statula puošia Didįjį altorių. Interjeras įspūdingas, su daugybe skulptūrų, lipdinių, 50 rūšių marmuro, išpuoštas meno dribiniais. Puošnumu garsėjančioje bazilikoje įkurta Šventosios dešiniosios rankos koplyčia, kurioje saugomas mumifikuotas karaliaus dilbis. Beje, Bazilikos ir Parlamento pastatų aukštis vienodas – 96 metrai, siekiant pabrėžti jų lygiavertį vaidmenį šalyje. Pagal esamas pastatų projektavimo taisykles nė vienas kitas pastatas negali viršyti šio aukščio. Pasukite link šurmuliuojančios pagrindinės Vaci utca pėsčiųjų gatvės, prikimštos ne tik įmantriausių parduotuvių, restoranų bei kavinių, bet ir XIX – XX a. žavių pastatų.  Gatvė prasideda ties nedidele Vorosmarty aikšte ir driekiasi tiesiai link Turgaus aikštės. Čia tikrai rasite parduodamus vietinius desertus, kuriuos paragauti tiesiog būtina –  Kürtőskalács. Tai ant žarijų kepamas desertas, kurio tešla nuolat sukama aplink savo ašį kaip mūsų šakočiai. Iškepęs jis primena cinamoninę bandelę, labai kvapnus ir minkštas. Galima užsisakyti tiesiog vieną, ar pagardinti įvairiais priedais: ledais, grietinėle, šokoladu ir t.t.
Bazilikos viduje
Nepatingėkite išsukti iš kelio link Ferenciek tere gatvės, ten laukia tikras architektūros stebuklas – XIX a. buvęs  prabangių parduotuvių pasažas dabar atgimęs kaip 5* viešbutis Parisi Udvar. Nakvoti nebūtina, kad galėtumėte apžiūrėti kerintį interjerą. Vos įėjus nejunti kaip emociškai garsiai aikteli, bet nieko baisaus, apsauginių tai nejaudina, nes taip reaguoja kiekvienas įžengiantis pro viešbučio duris. Interjere persipina arabiški ir gotikiniai elementai, mediniai raižiniai ir Zsolnay porceliano plytelės, vitražiniai langai ir aukštas stiklinis kupolas.
Nesvarbu, ar pirksite kažką, ar einate šiaip pažioplinėti, Didžiojoje turgaus halėje, pastatytoje 1897 m., valandos laiko tikrai prireiks. Daugiaspalvėmis keraminėmis stogo čerpėmis išpuoštas meistriškos architektūros pastatas net neprimena turgavietės. Viduje, plačiuose praėjimuose zuja marios pirkėjų, maišosi skoniai ir garsai. Kioskuose galima rasti visko nuo šviežių daržovių ir vaisių, vytintos mėsos, amatininkų dirbinių, vyno ir kitų vietos produktų. Turgus – puiki vieta išsirinkti suvenyrus. Tai gali būti vengriški prieskoniai, paprikos miltelių maišelis, džiovintų paprikų „karoliai“, ar vynas, o gal nerta rankų darbo staltiesė? Pirmame turgaus aukšte išsidėstę maisto prekybiniai stalai, o antrame  – tikras suvenyrų rojus turistams.
Didžioji turgaus halė
Vakarop, saulei besileidžiant, prasieikite Dunojaus pakrante link Parlamento rūmų. Tokios didybės negali perteikti jokie žodžiai, tai tiesiog reikia pamatyti savo akimis. Fasadas su visomis savo smailėmis, bokšteliais ir arkadomis tarsi šoka akyse! Jis man tarsi milžiniškas fontanas. Objektą statė daugiau negu 1000 žmonių, interjerui buvo sunaudota daugiau negu 40 kilogramų aukso ir pusė milijono brangakmenių. Parlamento rūmuose vykdomos ekskursijos, kurių metu galima apžiūrėti kelis iš šimtų prabangiai įrengtų kambarių. Mūsų viešnagės metu, deja, laisvų vietų ekskursijose nebuvo, tad vidun nepatekome, jeigu vyksite, rezervuokitės laiką iš anksto štai čia. Parlamento rūmai geriausiai atsiskleidžia anapus Dunojaus, Budos pusėje, bet palikite tai kitai dienai, kai tyrinėsite šią miesto dalį. Visai šalimais – memorialas žydų aukoms atminti pavadinimu „Batai ant Dunojaus krantinės“, kur krantinėje išrikiuotos liūdnai stovi  60 batų porų…Supurtinantis priminimas, jog miestas ne tik karališkai gražus, bet ir patyręs labai daug skaudžių netekčių…

2 diena. Buda

Tiltų per Dunojų yra visokių –  nuo istorinių iki modernių, kurie užtikrina susisiekimą tarp dviejų miesto pusių. Kai kurie yra gerai žinomi orientyrai, o kiti labiau atlieka praktinį vaidmenį. Vienas iš ikoniškiausių Budapešto architektūrinių statinių – Grandinių tiltas, Széchenyi lánchíd, seniausias tiltas, jungiantis Budą ir Peštą, primenantis Niujorko Bruklino tiltą. Jis prasideda nuo prabangaus „Four Seasons“ viešbučio ir tęsiasi iki Pilies kalno apačios. Įspūdingiausiai jis atrodo saulei nusileidus, kai miestą užlieja šviesos. Perėję tiltą iš Pešto, atsidursite Klarko Adamo aikštėje, nuo kurios senuoju funikulieriumi galima pakilti iki Pilies kalvos. Kaina suaugusiam į abi puses 1800 HUF ( apie 5 Eur). Bent jau mums atėjus, prie kasos buvo nusidriekusi labai ilga žmonių eilė, taigi, tausodami laiką, pasukome prie vežėjų, kurie nedideliu, atviru mikroautobusiuku užvežė (ir parvežė) iki pat viršaus už labai panašią kainą. Jeigu turite laiko ir noro, galite kopti pėsčiomis.
Grandinių tiltas
Pilies kalnas – tai didžiulė, apie 1,5 km ilgio – siena apjuosta ir įtvirtinta, persmelkta gilios istorijos, teritorija, savyje dar talpinanti ir masyvius rūmus. Čia gatvės tylesnės ir ramesnės nei Pešte, ir vaikščiojant akmenuotomis gatvelėmis gali girdėti savo žingsnius. Karališkąją Budapešto praeitį mena Budos pilis – daug istorijos audrų ištvėrę valdovų rūmai. Šiandien čia įsikūrusi Szechenyi nacionalinė biblioteka, Vengrijos nacionalinė galerija bei Budapešto istorijos muziejus. Vaikščioti po kalną ir pilies kiemus galima nemokamai, susimokėti teks tik už muziejų lankymą. Kiek toliau rasite lyg svajonių pilį pastatytą Žvejų bastioną, kur viduramžiais rinkdavosi žvejai parduoti savo laimikių. Laiptuotas, bokšteliais ir romantiškais balkonėliais apklijuotas bastionas nepalieka abejingų ir nukelia į tikrą pasaką. Tai viena populiariausių lankytinų vietų Budapešte, nuo kurios atsiveria nuostabūs panoraminiai vaizdai į žemiau ūžiantį Peštą. Beje, tai puiki vieta visa didybe pamatyti Parlamento rūmus, ypatingai  gražu vakarėjant, kai pastatas pradeda švytėti lyg didelis aukso luitas. Visi 7 bastiono bokštai, besitęsiantys 140 m, ir juos jungiančios terasos yra nemokamos. Tik už nedielį 1000 HUF ( 3,5 eur) mokestį galima pasikelti į viršutines terasas. Vis dėlto patogiausias kelias pasiekti bastioną nuo čia pat esančios Šv. Motiejaus bažnyčios, iš toli viliojančios savo spalvotomis čerpėmis nuklotu stogu.
Sargybos pasikeitimas prie pilies
Vaizdas į Peštą nuo Žvejų bastiono
Kiek toliau pasroviui, prasidedantis nuo Turgaus halės, yra trumpiausias, bet irgi dailus, Laisvės tiltas, papuoštas mitologinio turul paukščio skuptūromis. Norite pamatyti abi miesto dalis kartu? Nepabijokite paprakaituoti ir kopkite į 235 metrų aukščio Gelerto kalvą. Ji pavadinta pirmojo Vengrijos misionieriaus Šv. Gelerto vardu, kurį sukilimo metu nužudė pagonys. Kalvos viršukalnėje yra XIX a. Habsburgų pastatyta citadelė, kuri buvo skirta geriau kontroliuoti miestą po Vengrijos Nepriklausomybės paskelbimo. Vaikščioti po teritoriją galima nemokamai. Kalvos viršuje taip pat lauks Laisvės paminklas – tai priminimas apie Vengrijos išsivadavimą iš nacių valdžios Antrojo pasaulinio karo pabaigoje. Dėl kalno reikšmingo vaidmens Budapešto istorijoje UNESCO ją įtraukė į Pasaulio paveldo sąrašą, kaip ir Budos kalną su pilimi bei Andrássy prospektą. Lipdami į kalną nuo Gelerto viešbučio, pamatysite bažnyčią urve. Ji įkurta 1926 metais. Šalia jos stovi paminklas  karaliui Šv. Steponui, o už jo – puikus vaizdas į Laisvės tiltą. Jeigu norite gražių panoraminių vaizdų ir nebijote kiek stataus kopimo – Gelerto kalva gali būti puiki vieta atsisveikinti su karališku Budapeštu. O gal vakarui pasilikite romatišką pasisedėjimą gražiausioje pasaulyje kavinėje „New York Cafe“? Plačiau apie mūsų apsilankymą skaitykite čia.
Bažnyčia oloje

Transportas

Miesto lankytinas vietas tikrai galima lengvai apeiti pėsčiomis, tačiau laiko taupymo tikslais, viešasis transportas tikrai gali pagelbėti. Budapešte yra puiki metro linija. Kai kurios metro stotys yra labai giliai po žeme, nes buvo įrengtos kaip prieglauda nuo bombų atakų. Budapešto metro yra seniausia elektrifikuota požeminių geležinkelių sistema Europoje ir antra seniausia elektra valdoma sistema pasaulyje – nuo 1896 m. Ir veikia iki šiol – laiku ir kiekvieną dieną. Kelionė metro, tai lyg kelionė per ilgametę istoriją. Budapešte transporto bilietų sistema skiriasi nuo kitų Europos miestų. Čia vienas bilietas galioja tik vienai kelionei ir jei nuspręsite keisti transporto priemonę, būtinai reikia žymėti naują bilietėlį. Važiavimas neatsižymėjus – rimta klaida, galinti kainuoti 16 000 HUF (apie 50 Eur). Viešojo transporto bilietų inspektoriai yra apsirengę kasdieniais drabužiais ir gali bet kur įlipti ir paprašyti jūsų bilieto. Be to metro stotyse kontrolieriai stovi šalia žymėjimo automatų, todėl būtinai parodykite jiems savo paženklintą transporto bilietą. Vienas didžiausių minusų – metro infrastruktūra. Deja, bet ji yra absoliučiai nepritaikyta keliauti su mažais vaikais, kuriems dar reikalingas vežimėlis. Kaskart reikėjo tempti vežimą dešimtimis laiptų aukštyn ir žemyn, nes nei vienoje stotyje, kur lankėmės, nebuvo nei lifto, nei eskalatoriaus.
Budapeštas labiau vintažinis, ne toks nušlifuotas, šiurkštesnis, bet savaip jaukus ir be abejo daug pigesnis nei Viena. Čia galima puikiai praleisti savaitgalį, ar pasilikti ir ilgesnei viešnagei. Puikus miestas, turtingas savo istorija, pakerintis savo grožiu ir pamaloninantis savo skoniais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *