Savaitė Vienoje: pastebėjimai ir patarimai

Vos žengus pirmus žingsnius Vienoje, apima nepaprastas laimės ir pagarbos miestui jausmas. Jus iš visų pusių supa minios besišypsančių, laimingų vietinių gyventojų, kurie, rodos, tikrai vertina savo privilegiją gyventi gerausiame pasaulyje mieste. To laisvės, lengvo kvėpavimo ir pasitikėjimo jausmo negalima perteikti, jį reikia pajusti patiems. Pirmą kartą atvykus į Vieną 2014 m. teturėjau 12 valandų mieste, ir pagalvojau, kad daugiau negrįžčiau. Gal kalta buvo jaunystė. Sugrįžusi ir praleidusi Vienoje solidžią savaitę, drąsiai sakau, kad tai buvo vienos geriausių atostogų. Visgi Viena tarp keliautojų išlieka populiarus kaip 2-3 dienų miestas. Aš tvirtinčiau, jog šiam miestui savaitgalio nepakanka, ypatinai jei mėgstate: kultūrą, muziejus, skanius valgius, stebėti žmones, mylite muziką, vietinius turgus, miesto saulėlydžius, gatvės meną, parkus ir architektūrą. Viena yra kupina istorijų (net jos pyragai turi savas istorijas), ir didžiąją dalį senojo palikimo galima apžiūrėti tiesiog nardant tarp miesto gatvių. Daugelis miesto lankytinų objektų yra lengvai apeinami pėsčiomis, tad tik reikia nuspręsti, nuo kur pradėti kelionę po imperine nostalgiją dvelkiančią Vieną.

Muzika skambančiame mieste geriausia vieta, nuo kur galite pradėt savo ekskursiją – Vienos opera. Operos teatras buvo atidarytas 1869 m. skambant Mocarto „Don Žuanas“, dalyvaujant imperatoriui Pranciškui Juozapui ir imperatorei Elžbietai. Jei norite patirti tikrą Vienos vakarą, galite apsilankyti operoje, kaip gauti pigius bilietus skaitykite čia. Nuo operos teatro, vos už kelių žingsnių, rasite nuostabų Burggarten parką, su paminklu Mocartui. Arba kitoje pusėje galite aplankyti miesto parką Stadtpark. Čia gausu gėlių, augalų, suolelių, yra nedidelis ežeras su antimis… Taip pat šiame parke rasite daugiausiai skulptūrų ir paminklų nei bet kuriame kitame Vienos parke. Vaikščiodami pamatysite skulptūras, skirtas F.Šubertui, R. Stolzui, ir labiausiai fotografuojamą paauksuotą paminklą – Johanui Štrausui. Viena nepaprastai žalias miestas, kur maždaug 50 proc. miesto ploto apima žalios erdvės. Miesto savivaldybės sodų departamentas yra atsakingas už 850 parkų ir kitų žaliųjų erdvių bei apie 300 000 medžių priežiūrą.
Operos teatras
Paminklas Mocartui
Nuo Burggarten judėkite link istorinės Heldenplatz aikštės, esančios priešais Hofburgų rūmus. Hofburgo rūmų kompleksas yra milžiniškas, tai tarsi miestas mieste –18 fligelių, 19 kiemų, 2600 kambarių, kuriuose įsikūrusi prezidentūra, koplyčia, Austrijos nacionalinė biblioteka, ispaniško jojimo mokykla (įkurta XVI a.), lobynas su karališkomis regalijomis ir brangenybėmis, Sisi muziejus bei sidabro ir porceliano dirbinių kolekcijos. Apie lankytinus Vienos muziejus plačiau skaitykite čia. Visai šalia Hofburgų rūmų yra Austrijos nacionalinė biblioteka, kuri drąsiai gali būti įvardijama kaip viena gražiausių bibliotekų pasaulyje. Tai didžiausia baroko biblioteka Europoje. Buvusi Teismo biblioteka buvo sukurta XVIII amžiaus pirmoje pusėje kaip privatus Hofburgo imperatoriškosios rezidencijos sparnas. Įspūdinga beveik 80 m ilgio ir 20 m aukščio bibliotekos valstybinė salė yra vainikuojama kupolu, kurį nuostabiai puošia tapytojo Danielio Gran freskos. Čia eksponuojama daugiau nei 200 000 tomų knygų , tarp jų didžiausia Martyno Lutherio Reformacijos epochos raštų kolekcija. Įėjimas nemokamas su Vienos muziejų pasu, arba 8 Eur.
Hofburgų rūmai
Kohlmarkt prekybine gatve, kurioje gausu prabangių parduotuvių, pereikite į žymiąją Graben gatvę, kurioje rasite paminklą, skirtą atminti maro aukoms Vienna Pestsäule. Didysis Vienos maras imperatoriškąjį miestą parklubdė ant kelių, apytiksliai apskaičiuota, jog mirusiųjų skaičius galėjo siekti nuo 12 000 iki 75 000. Ši plati ir iš visų pusių remiama gražių parduotuvių gatvė jus atves iki Šv. Stepono katedros. Išdidžiai stovinti vienoje centrinių miesto aikščių, apsupta modernių stiklo pastatų, nenusileisdama jiems ir visu grožiu atsispindėdama jų languose. Kelis kartus perstatyta, niokota, deginta, dabar restauruota ir vis dar atnaujinama. Įėjimas į katedrą nemokamas, nebent norėtumėte ekskursijos, ar nusielisti į katakombas. Taip pat už papildomą mokestį galima pakilti ant puošnaus katedros stogo, dekoruoto glazūruotomis plytelėmis, kurios sudaro ryškų ornamentą. Pietinėje stogo pusėje plytelių mozaikoje išryškėja dvigalvis erelis, kuris simbolizuoja Habsburgų dinastiją, o šiaurinėje stogo pusėje – Vienos ir Austrijos herbai.
Kohlmarkt gatvė su tolumoje esančiais Hofburgų rūmais
Monumentas maro aukoms atminti Graben gatvėje
Šv. Stepono katedra
Katedros viduje
Nepamirškite Vienos Žiedo bulvaro – Ringstrasse. Besitęsiantis 5,3 km, jis apglebia visus žymiausius miesto pastatus, statytus istoricizmo laikotarpyje tarp 1860- 1890 m. Vienos Ringstrasse statyba buvo tikras šedevras miesto planavimo prasme. Statybos darbai truko daugiau nei pusę amžiaus ir šiandien Ringstrasse yra vienas gražiausių bulvarų pasaulyje. Be Operos ir Hofburgų rūmų, čia praeisite ir Parlamentą su savo garsiuoju Atėnės fontanu, ir šalia neogotikinę miesto rotušę, Vienos universiteto rūmus bei smailiais bokštais padabintą neogotikinę Votiv bažnyčią, pastatytą 1879 m. kaip padėką už išvengtą imperatoriaus Juozapo nužudymą. Jeigu norite sutaupyti laiko ir energijos, visus Ringstrasse bulvaro objektus galite patogiai apvažiuoti per 25 minutes geltonu istoriniu Žiedo bulvaro tramvajumi. Jis išvyksta kiekvieną dieną, kas pusvalandį, nuo Schwedenplatz aikštės. Savo darbą jis pradeda 10 val. ir baigia 17:30. Suaugusiam kaina 12 Eur, o su Vienos muziejų pasu vienas važiavimas nemokamas. Pasigrožėti istoriniu Vienos bulvaru ir atsiveriančia legendinių pastatų panorama nemokamai galite iš Teisingumo rūmų, vok. Justizpalast, valgyklos terasos. Šis brangakmenis daugiausiai lankomas teismo darbuotojų, tačiau yra lengvai pasiekiamas ir plačiajai visuomenei. Praėję trumpą patikrą pro metalo detektorius, atsidursite turbūt įspūdingiausiame Vienos interjere. Galingai atrodantys, tarsi tirpstantys laiptai, sienų dekoracijos, pro stiklines lubas žaidžianti natūrali šviesa, tikrai atims Jums kvapą. Pasigrožėję, pasukite lifto link ir kilkite į 5 aukštą. Justizcafe kava ir šrudeliu galėsite mėgautis teisėjų bei 360 laipsnių Vienos panoramos vaizdais. Beje, kavinė veikia nuo pirmadienio iki penktadienio, 7:00 – 16:30 val.
Teisingumo rūmuose

Jeigu pavargote nuo muziejų ir istorinių objektų

Vienoje nuo supamo grožio, prabangos ir meno šedevrų, tikrai gali ištikti Stendalio sindromas. Atsikvėpti ir pakeisti perspektyvas čia nesudėtinga. Viena paperka savo laisve, gebėjimu sujungti praeitį su dabartimi. Čia visiškai normalu girdėti arklių traukiamų karietų bildėjimą, ir vos čia pat, nusileidus į metro – gatvės muzikos garsus, ar šalia pasaulinio lygio meno šedevrų – miesto grafiti. Vienoje vietos užtenka visiems. Neabejotinai viena geriausių vietų atsipalaiduoti ir šiek tiek pašėlti – Vienos Prater pramogų parkas, esantis Leopoldstadt rajone. Tai antras seniausias atrakcionų parkas pasaulyje, adrenalinu lankytojus aprūpinantis nuo 1766 m. Šiame pramogų parke nėra įėjimo mokesčio, mokėti reiks tik už pasirinktus atrakcionus. Patekti į pramogų parką galite ištisą parą, o linksmintis atrakcionuose iki 1 val. nakties. Prater parke galite pasinerti į greičio, aukščių ir moderniausių pramogų pasaulį, kuriame yra net 250 atrakcionų: aukščio karuselės, skriejančios 60 km/h, laisvo kritimo bokštas, kalneliai, vaiduoklių traukinys ir, be abejo, žymiausia atrakcija – didysis Vienos apžvalgos ratas (kaina 12 Eur, o su Vienos muziejų pasu nemokamai). Raudonos gondolos, lėtai besistumiančios ratu, ir pakylančios į 65 metrų aukštį, suteikia galimybę apžiūrėti Vieną iš visų pusių. Ypatingai gražu vakare, kai pramogų parkas ir tolumoje esantis miesto centras sutviska įvairom šviesom. Pasivažinėjimas trunka apie 15 min. Kabinos labai erdvios, tad galima į jas įvažiuoti ir su vaikų vežimėliu. Prater parke rasite veiklos nesvarbu, lyja, ar kaitina saulė. Parko teritorioje veikia ir planetariumas, šokolado muziejus bei interaktyvus vaško figūrų muziejus (Madame Tussauds), su daugiau nei 80 garsių asmenybių figūrų: čia ir madam Sisi, ir Einšteinas, Klimtas ir Štrausas, ir visa eilė Holivudo įžymybių. Kaina 16,80 Eur, o su Vienos muziejų pasu nemokamai. Jeigu tokio tipo pramogos Jūsų nevilioja, šalia yra Žaliasis Prater – tobula žalia erdvė piknikams, bėgiojimui, vaikščiojimui ir aktyviam laisvalaikui.
Madame Tussauds muziejuje
Atrakcionų kaimynystėje, maždaug 20 minučių pėsčiomis, tarp prabangių XX a. pradžios gyvenamųjų namų, galite apžiūrėti išsiskiriantį, spalvingą Šimto vandenų namą (vok. Hundertwasserhaus). Lyg didelė marga delionė, ar mozaika, namas prikausto žvilgsnį, priversdamas akis bėgioti jo lenktomis linijomis, čia net asfaltas banguotas! Namo stogas padengtas žemių sluoksniu ir žole, ant jo ir terasose auga apie 250 medžių, krūmų, kitokių augalų. Nors savo įmantriu fasadu galėtų būti pasakų namas, tačiau tai yra pats paprasčiausias gyvenamasis namas. Austrų menininkas Friedensreich Hundertwasser sukūrė ir Špitelau šiukšlių deginimo gamyklos dizainą. Nuo Šimto vandenų namo, sėskite į U4 metro liniją nuo Landstrasse stoties ir tiesiai nuvažiuosite į Spittelau rajoną. Ši jėgainė šiluma Vienoje aprūpina apie 60 tūkst. namų ūkių, o jos veikla anglies dvideginio išmetimą Vienoje per metus sumažina 1,5 mln. tonų. Šis pastatas – idealus meno ir šiuolaikinių technologijų derinys. Arba galite nuo Landstrasse stoties sėsti į U3 metro liniją ir nuvykti prie dar vieno įspūdingo Vienos obkekto – buvusių dujų talpyklų (ang. Gasometers). Šis keturių dujų cisternų kompleksas buvo pastatytas 1896 -1899 metais, siekiant tiekti miesto dujas Vienos gatvių apšvietimui. Kiekviena iš šių nepaprastai didelių talpyklų galėjo talpinti iki 90 000 kubinių metrų dujų. Gazometrai buvo naudojami beveik šimtmetį, iki 1984 m. Tobulėjant technologijoms, šias dujų saugyklas pakeitė įvairios požeminės talpos ir aukšto slėgio vamzdžiai. Daugelyje šalių, tokie konstruktai buvo nugriauti, o vietoj jų išdygo modernūs pastatai. Tačiau austrams pagailo šių raudonų plytų galingų statinių ir buvo nuspręsta juos prikelti antram gyvenimui. Dabar čia įsikūrę 615 gyvenamųjų butų, didžiulis prekybos centras, ofisai, vyksta koncertai ir netgi filmų filmavimai.
Šimto vandenų namas
Špitelau šiukšlių deginimo gamykla
Buvusios dujų talpyklos
Jeigu turite papildomą laisvą dieną Vienoje, galite susiorganizuoti trumpą išvyką į šalia esančią Bratislavą. Vos valanda kelio autobusu ar traukiniu ir Jūs jau Slovakijos sostinėje! Bratislava – nedidelė, su jaukiu viduramžius menančiu senamiesčiu, pilimi, gražiomis panoramomis, daug pigesniais restoranais bei alaus barais. Traukiniai kursuoja reguliariai ir kainuoja 11 Eur, o autobusas Jus nuveš už 5 Eur. Vasaros metu galima rinktis ir vandens transportą, mat tarp šių kaimynių sostinių Dunojumi kursuoja ir laivai. Kelionė trunka 75 minutes, kaina 30 eur. Daugiau informacijos rasite čia.

Viešasis transportas

Atvykus į Vienos oro uostą, yra keli būdai kaip pasiekti miesto centrą: galima važiuoti greituoju oro uosto traukiniu, kuris vos per 16 minučių nugabens jus iki centro. Kaina perkant į abi puses 19 Eur arba 11 Eur į vieną pusę. Pigesnis, bet ilgiau trunkantis kelias – S7 traukinys. Važiuodami juo, užtruksite apie 25 min. o kelionė kainuos 4,20 Eur. Šie traukiniai vyksta nuo oro uosto kas 30 minučių. Viešasis transportas Vienoje yra palyginus pigus, greitas, švarus ir efektyvus. Yra keturios pagrindinės viešojo transporto formos: autobusai, vietiniai traukiniai (S-Bahn), tramvajai (Straßenbahn) ir metro (U-Bahn). Miesto viešasis transportas veikia pagal sąžiningumo principą. Nenustebkite, nes stotyse nėra oficialių bilietų patikrinimo punktų, ar skenavimo automatų. Bet jų nebuvimas dar nereiškia, kad viešasis transportas nemokamas. Kelionės bilietus turėsite pirkti esančiuose bilietų automatuose. Būtinai pažymėkite bilietą, nes įlipus kontrolei gali laukti nemaža bauda. Vienoje galioja paros (8 Eur), 42 val. (14,10 Eur) arba 72 val. (17,10 Eur) bilietai. Savaitinis bilietas taip pat kainuoja 17,10 Eur tik šis pradeda galioti nuo pirmadienio. Jeigu keliausite su mažais vaikais, nesijaudinkite, kiekviename metro yra įrengti liftai, tad vežimėlio rankose neteks tampyti. Didesnėse stotyse, kur yra keletas įėjimų į metro, būnant ne vietiniu sunku žinoti, ar būtent toje pusėje bus liftas, ar tik eskalatorius. Pačią pirmą dieną, taip besiblaškydami vienoje metro stotyje ir niekaip nerasdami lifto, vežėme daiktus ir vežimą eskalatoriumi, nes kito pasirinkimo nebuvo. Toks mūsų pasirinkimas nebuvo gerai įvertintas patruliuojančių apsauginių. Pasirodo, galėjome gauti 50 Eur baudą, bet laimei, viskas buvo „nurašyta“ turistiniam žioplumui.

Kur apsistoti

Vienoje nakvynės vietų apstu: nuo paprastų nakvynės namų, hostelių, apartamentų iki prabangių viešbučių. Rinkdamiesi, prisiminkite, jog miestas yra su puikiai išvystytu susisiekimu, tad jeigu ir apsigyvensite tolėliau nuo centro, galėsite greitai jį pasiekti su metro ar kitu miesto transportu. Be abejo, visi norime gyventi kuo arčiau istorinio centro, kur pagrindiniai miesto objektai yra ranka pasiekiami. Jeigu svarstote rinktis nakvynę pačiame centre, turėkite omenyje, kad tai bus šurmulinga vieta, su gausybe turistų, taip pat visos aplink esančios parduotuvės bei kavinės bus kur kas brangesnės nei atokesniuose rajonuose. Populiaru apsistoti šeštame ar septintame rajone. Čia yra visko, ko reikia patogiam gyvenimui: gausu restoranų ir kavinių, veiksmo ir gyvybės, taičiau viskas daug ramiau nei ūžiančiame centre. Gražiausia turbūt Spittelberg kaimynystė su savo mažais namais ir siauromis akmenimis grįstomis gatvelėmis. Jeigu norite išvengti turistų srautų ir ieškote kažko autentiškesnio ir norite pažvelgti kaip gyvena vietiniai – ieškokite nakvynės 8-ajame ir 9- ajame rajonuose.

Maistas

Kad ir kur nuspręsite apsistoti, visur rajonuose rasite aibę maisto prekių parduotuvių, kepyklėlių, kavinių ir įvairiausių užkandinių. Bet ar patikėsite, kad mes sugebėjome likti alkani Vienoje? O nutiko taip, kad į Vieną mes atvykome šeštadienį, Spalio 26-ą dieną ( Nacionalinė diena), o per valstybines šventes jokios parduotuvės nedirba. Žinojome, kad bus išeiginė, bet kažkaip tikėjome, kad bent nedidelės emigrantų krautuvės rajonuose turėtų dirbti. Deja, ne. Nedirbo NIEKAS. O kadangi kita diena turėjo būti sekmadienis, kada irgi niekas nedirba, supratome, kad mums badas. Keliaujant su pusantrų metų vaiku, juokinga visai nebuvo. Valgyti restoranuose nebuvo išeitis, nes neaišku, ar vaikas valgys užsakytą maistą, plius išsėdėti restorane su tokio amžiaus vaiku tolygu katastrofai. Sužinojome, jog vienoje pagrindinių metro stočių yra dirbanti SPAR parduotuvė. Jeigu matėte filmą „Bado žaidynės“ tai vaizdas parduotuvėje buvo panašus: mažoje parduotuvėje spaudėsi, per galvas lipo ir krepšiais stumdėsi, rodos, pusė miesto gyventojų, kurie dėjo į krepšius bet ką, kas buvo valgoma ir geriama. Eilė iki kasų parduotuvę buvo apsivijusi beveik du kartus. Deja, bet mes pasidavėme be kovos. Laimei, metro stotyse dirba daug kepyklėlių, kebabinių ar picerijų, kur galima gauti greito maisto išsinešimui. Tai mus ir gelbėjo (ir taip, mūsų vaikas valgė picą, kebabą ir bandeles, nes aplink daugiau nieko kito nebuvo). Parduotuvėms metro stotyse ir oro uoste leidžiama dirbti sekmadieniais, bei valstybinėmis šventėmis, štai keletas jų, kurios gali Jus išgelbėti:
Beje, miesto vandentiekis tiekiamas tiesiai iš kalnų, tad Vienoje vandeniu galima mėgautis tiesiai iš čiaupo. Ir jis tikrai labai skanus! Mieste taip pat yra 900 geriamojo vandens stotelių, kur galite numalšinti savo troškulį ar prisipildyti vandeniu savo gertuves. Kur skaniai pavalgyti Vienoje? Plačiau apie rekomenduotinas vietas ir būtinus paragauti patiekalus skaitykite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *