Vienos opera – skarelė, grynieji pinigai ir kiti patarimai kaip nebrangiai patekti vidun

Viena – vienareikšmiškai muzikos miestas, o žodis „opera‘“ drąsiai gali būti šios sostinės sinonimas. Nė vienas kitas miestas negali pasigirti tokia tarptautinio pripažinimo sulaukusių kompozitorių gausa, kurie čia kūrė ir gyveno: Šubertas, Štrausas, Mocartas, Bethovenas, Haydnas ir Mahleris bei kt. Didinga muzikos pasaulio širdis plaka Ringstrasse bulvare. Vienos valstybinė opera buvo pastatyta 1869 m. pagal architektų Augusto Sicardo fon Sicardsburgo ir Eduardo van der Nülio planus.

Pamatyti savo akimis Vienos operos rūmus, pabūti puošnioje salėje, prisiliesti prie sienų, kurios, per savo istoriją girdėjo tiek ausiai malonių garsų, buvo mano sena svajonė. Daugelis mano, jog nueiti į Vienos operą gali kainuoti kelis šimtus eurų. Kaip Moljeras sakė: „Iš visų žmogui žinomų triukšmų, brangiausia yra opera“, bet jis klydo. Jeigu galvojate, jog bilietas į „Figaro vedybos“ kainuoja daugiau nei pačios Figaro vestuvės, turiu Jus pradžiuginti – opera Vienoje įperkama kiekvienam. Laikydamasi nuomonės, kad visi turėtų turėti vienodas galimybes lankytis operoje, Vienos valstybinė opera siūlo kelis šimtus stovimų bilietų, vok. Stehplatz. Pigiausias sėdimas vietas galima įsigyti nuo 16 eur. (kaip kavos puodelis su tortu), o stovimas vietas – vos nuo 3 eur. Skamba beprotiškai, tiesa? Be abejo, sugalvojus paskutinę minutę nueiti į operą Vienoje, gauti sėdimą vietą, net ir už didelius pinigus, sudėtinga. Teko matyti aplink operą ratus sukančius ir kampuose besislapstančius bilietų perpardavinėtojus, kurie susistabdę turistus visais būdais bandė įsiūlyti sėdimas vietas tos dienos pasirodymui. Lagaminėlyje atsispausdinę salės planą, su visomis nuotraukomis, laužyta anglų kalba vedė derybas. Nežinau, kiek patikima pirkti bilietus iš tokių prekeivių, bet stebint iš šono, situacija atrodė nelabai įtikinama.

Norėdami nusipirkti stovimus bilietus (jeigu jų liko), turite eiti į tam skirtą bilietų kasą („Stehplatz-Kasse“), esančią valstybinės operos teatro Operngasse pusėje. Ši bilietų kasa atidaroma likus 80 minučių iki spektaklio pradžios. Pasirodymai dažniausiai prasideda 19-19:30 val., tad nusipirkti bilietų reiktų atvykti bent porą valandų prieš. Atėjus 17:30 val. jau stovėjo ilgoka žmonių eilė. Laukti teko ilgai, tad pasirūpinkite, kad turėtumėte ką veikti: pakrautas telefonas, ar gera knyga tikrai pravers. Kadagi keliaujame su savo maža dukryte, į operą teko keliauti vienai. Jeigu Jūs eisite poroje, ar su draugais, žinokite, jog norint nusipirkti stovimą pigų bilietą, kiekvienas, norintis pakliūti vidun, turi sąžiningai stovėti eilėje. Bilietai griežtai parduodami po vieną, kiekvienam žmogui. Taip pat, kad netektų apsisukti ir grįžti atgal, būtinai turėkite grynųjų pinigų, nes atsiskaityti galima tik tokiu būdu. Gaila, tik vėliau sužinojau, jog yra galimybė nusipirkti stovimus bilietus internetu. Tereikia nemokamai užsiregistruoti štai čia. Labai rekomenduoju pasinaudoti ir tuo pačiu pataupyti stovėjimui kojas. Taigi stovimas bilietas kainuoja 3 – 4 eur. priklausomai nuo pasirinktos vietos. 3 eurus kainuoja stovima vieta balkone ir galerijoje, 4 eur. – vieta parteryje. Kur geriausios vietos stovėti? Parteryje būsite arčiausiai orkestro bei scenos, tačiau negalėsite pasimėgauti visu atsiveriančiu vaizdu bei gera akustika. Balkonas ir galerija yra tikrai aukštai, tačiau puikiai matosi visa scena. Norint įžiūrėti detales reikia erelio žvilgsnio, bet tam puikiai gelbsti teatro žiūronai, kuriuos už 2 eur. mokestį galima išsinuomoti atvykus.
Tai buvo viena sunkiausių valandų mano gyvenime. Tas stovėjimas tikrai varginantis, kiek chaotiškas ir net, sakyčiau, per daug artimas, nes iš visų pusių esi spaudžiamas ir remiamas kitų operos mylėtojų. Būtinai atvykę į operą iš karto pasikabinkite paltus ir palikite sunkias kuprines rūbinėje, nes salės prižiūrėtojai reikalaus, vietos taupymo tikslais, palikti savo vietą ir pasidėti daiktus. O kaip išsaugoti užimtą vietą, kai realiai nėra jokio stovimų vietų žymėjimo? Net ir čia austrai turi taisykles. Skarelė! Būtinai su savimi turėkite skarelę ar šaliką, kuriuo galėsite pažymėti savo stovimą vietą. Galiausiai turėklai primena maldos vėliavėlėmis apraizgytus Tibeto kalnus. Kai tik pakliūsite į operos vidų, nusirenkite ir skubėkite užsiimti vietą, o tada jau ramiai galima eiti apsižvalgyti po operos koridorius, ar užsukti į kavinę, prieš prasidedant pasirodymui. Pradžia visada sunkiausia, visi grūdasi, stumdosi, nervinasi, bet viskas gana greitai nurismta. Daugelis žmonių išsiskirsto po pirmo veiksmo, nes ateina tik tam, kad patirtų, kokia gi ta opera Austrijoje. Aš irgi negalėjau tiek stovėti ir pabėgau po pirmos operos dalies, toks jausmas, kad kartu su manim išėjo dar dešimtys klausytojų. Gal ir negavau minkštos kėdės (nors daug kas sako, jog jos nepatogios), bet operą pamačiau, o ir visa bilieto gavimo patirtis tikrai įsimintina. Jeigu nenorite stumdytis ir laukti eilėje, Vienos operos vidų galite pamatyti per 40 min. trukmės apžvalginę ekskursiją, kurios metu sužinosite ir operos istoriją, pamatysite pagrindines sales bei didžiąją sceną. Suaugusiam kainuoja 9 eur. Daugiau informacijos rasite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *