Viena intensyvi diena Milane: TOP lankytinos vietos

Po beveik mėnesio trukmės ramaus ir lėto gyvenimo Novaroje, mes išsilaipinome centrinėje Milano traukinių stotyje. Vos tik koją spėjome iškelti iš traukinio, paskendome žmonių jūroje. Norėjosi susigūžti ir pralaukti, kada šis šurmulys aprims, bet, akivaizdu, čia ramu nebūna niekada. Beje pati traukinių stotis įspūdinga ir prilygsta meno šedevrui. Ji yra antra pagal dydį Italijoje ir ketvirta pagal dydį Europoje. Statybos vyko 1912-1931 metais, padedant Musoliniui. Mums atvykus, Milane kaip tik vyko Milan Pride paradas, tad mieste tvyrojo šventinė nuotaika ir nuo stoties traukė minios pasipuošusių žmonių, atvykusių iš visos Italijos ir ne tik. Milanas buvo mūsų paskutinė nakvynės stotelė mėnesio trukmės viešnagėje Italijoje, tad ir žvilgsnis į šį gyvybingą miestą buvo jau kiek pavargęs… Daug ką matę, išragavę, patyrę daug nesitikėjome iš Milano, o lūkesčiai buvo kuklūs. Netiesa, kad Milanas vienos dienos miestas. Taip, žymiuosius objektus galima apžiūrėti per vieną intensyvią dieną, bet Milanas skirtas žmonėms – atradėjams. Čia tiek daug pasislėpusių nuostabių kiemų, tarp masės parduotuvių besislepiančių bažnyčių, gražių parkų ir vertų dėmesio muziejų, o kur dar visi laukiantys rūbų butikai, kuriuose galima rasti ištisus mados istorijos lobynus…Tačiau tam reikia laiko. Milane mes praleidome tris dienas, iš kurių dvi skyrėme išvykoms į Bergamą bei Komo ežerą. Tad Milanui liko diena bei nuotrupos kitų dienų. Norime pasidalinti savo maršrutu po TOP lankytinas Milano vietas, kurios gali tilpti vienoje intensyvioje dienoje.

Centrinė traukinių stotis
Jokia kelionė į Milaną nebus pilna be Milano katedros, žinomos dar kaip Duomo di Milano. Prieš aplankant ją, žinojome, jog ji didelė. Bet kad tokio dydžio! Šį įspūdingą gotikinį stebuklą statė daugiau nei 600 metų. Pirmieji statybos darbai buvo pradėti 1386 m., o užbaigti 1965 m. Iš tiesų Milano katedra yra antra didžiausia katalikų bažnyčia pasaulyje po Šv. Petro bazilikos Romoje. Ji tarsi milžiniškas burbulas, alsuojantis ramybe bei tyla, prieš audringą ir sąmyšio pilną išorinį gyvenimą. Beje, Duomo interjeras ne toks kerintis kaip fasadas, kuris išmargintas lipdiniais ir raižiniais, vaizduojančiais gėles, vaisius ir fantastinius gyvūnus bei grotestiškas gargolas, šventuosius ir velnius. Šaltiniai pateikia skirtingus skaičius, bet sakoma, jog katedrą puošia iš viso 3300 skulptūrų, įskaičiuojant 100 gargolų bei 135 bokštus.
Geriausia vieta apžiūrėti Milano katedros bokštus – Duomo stogo terasos. Eilės labai didelės, tad geriausia atykti iš pat ryto, kada žmonių mažiau. Rekomenduojame bilietu pasirūpinti taip pat iš anksto, tai galite padaryti čia. Pasikelti ant Milano katedros stogo galima nuo 9 val. atvykite dar anksčiau ir galėsite ramiai apžiūrėti ir aikštę, ir pačią katedrą. Piazza del Duomo aikštėje dėl vietos nuolat kovoja turistai ir balandžiai, kurių čia visa armija. Atmosfera chaotiška: turistai, bandantys sutalpinti katedros galybę į objektyvą, suvenyrus naglai siūlantys prekeiviai ir neaiškūs emigrantai, brukantys balandžių lesalą į rankas. Ilgai pasimėgauti vaizdu sau neleidom, nes per daug sudėtinga pasirodė aprėpti šiuos taškus: vaiką vežimėly, katedrą ir savo daiktus, kuriuos stebi aplink besimalantys emigrantai.
Šalia Duomo katedros yra Galleria Vittorio Emanuele II – Italijos seniausias ir puošniausias prekybos centras. Nuo seno ši 19 a. stiklinė galerija buvo populiari Milano buržuazijos susitikimų vieta. Po nuostabiomis, spalvingomis freskomis bei stikliniu kupolu, įsikūrę restoranai bei prabangūs mados namai tokie kaip: Louis Vuitton ar Prada. Beje, Prada parduotuvė čia buvo atidaryta dizainierio prosenelio 1913 m. Prisėskite kavos „Biffi“ ar „Savini“ kavinėje, kurios čia veikia daugiau nei 150 m. Ką gali žinoti,gal ten kur sėdėsite Jūs, kava mėgavosi iš operos išėjęs Verdi, Puccini, o gal čia dainą rašė Sinatra? Sėkmei užsitikrinti, neišeikite iš galerijos neapsisukę ant kulno virš mozaikinio buliaus po centriniu kupolu. Išėję iš Galleria Vittorio Emanuele II pro šiaurinę pusę, pateksite į nedidelę Piazza della Scala aikštę su viduryje stovinčiu paminklu Leonardo da Vinčiui. Priešais aikštę, kitoje kelio pusėje, iš išorės visai neįspūdinga, ir jeigu ne repertuaro iškabos, lengvai praeinama pro šalį, operos šventovė – Teatro alla Scala.
Galleria Vittorio Emanuele II
Pabėgti nuo turistų ir šiek tiek atsikvėpti galite viduramžius menančioje prekeivių aikštėje, kur kadaise rinkosi miesto administracija, Piazza Mercanti, vos 5 minutės nuo teatro alla Scala. Svečiuojantis mados ir dizaino sostinėje, tiesiog būtina apsilankyti madingiausiose Milano gatvėse. Žymiausios gatvės, su gausybe prabangių parduotuvių, susikoncentravusios centre ir lengvai pasiekiamos pėsčiomis nuo Milano katedros. Nuo Mercanti aikštės kelias veda per architektūriškai turtingą Via Manzoni gatvę, kurioje ištaigingai stovi ir elegantiškas “Grand Hotel et de Milan”, kur 1901 m. mirė Giuseppe Verdi. „Mados kvadratas“, itališkai žinomas kaip Quadrilatero della moda, kur tarp keturių gatvių: Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga ir Corso Venezia, vieni šalia kitų, išpuoštomis vitrinomis, blizga ir vilioja prabangūs mados namai, tokie kaip: Chanel, Saint Laurent, Givenchy, Dior, Hermes ir t.t. Vaikščioti, stebėti vitrinas, pasidabinusius apsauginius, kurie saugo batus ir paltus lyg didžiausias brangenybes, azijiečių turistus, bemojuojančius didesniais už save pirkinių maišais ir lyg nuo podiumo nužengusius stilingus praeivius iš ties puiki nemokama ir linksma pramoga. Jeigu norėsite apsipirki labiau žemiškų kainų parduotuvėse, tai darykite Via Torino gatvėje, kuri prasideda tiesiog prie pat Milano katedros. Daug turistų apsipirkti traukia ne į Milaną, bet į išparduotuvių miestelį – Vicolungo, kuris yra visai šalia Novaros. Iš Milano organizuojami autobusai, kurie veža tiesiai iki šio prekybos centro. Daugiau informacijos galite rasti čia.
Dar viena didinga Milano pažiba – Sforcų pilis, kuri šiuo metu yra didžiausias Milano istorinis-muziejinis kompleksas, per šimtmečius tarnavusi ir kaip gynybinė tvirtovė, prašmatni rezidencija ir kareivinės. Vaikštant po pilies vidinį kiemą ir regint Sforcų giminės herbą su susirangusia gyvate, iš kart prisimeni LDK kunigaikštienę Boną Sofrcą, kuri renesanso laikais sujungė Vilnių ir Milaną bei paskatino kultūros, meno ir kulinarijos sklaidą Lietuvoje. Pilies lankymas nemokamas, išskyrus muziejus. Pagrindinis įėjimas yra pro Filaretės bokšto vartus, šalia šniokščiančio pilies fontano it. Fontana di Piazza Castello. Šalia pilies driekiasi didžiausias Milano parkas – it. parco Sempione. Tai puiki vieta pasislėpti nuo miesto betoninių džiunglių, pasivaikščioti gamtoje ar stabtelti greitam piknikui. Parkas milžiniškas- 38,6 ha. Jame yra ir ežeras, ir daugybė skulptūrų bei pačiame parko gale Napoleono įsakymu pastatyta žymioji Taikos arka – Porta Sempione.
Labai rekomenduojame užsukti į Šv.Ambraziejaus baziliką. Ji yra antroji pagal svarbą Milane (po Katedros Duomo). Labai įspūdinga senoji bažnyčios architektūra. Šv.Ambraziejaus bazilika – vienintelis ankstyvosios krikščionybės statybos pavyzdys Milane. Bazilika amžių skaičiuoja nuo 379 metų! Viduje gana kukliai bazilikos achitektūrai kontrastuoja auksinis IX a. altorius.
Turbūt spėliojate, kodėl nieko nepasakojam apie garsiąją genijaus Leonardo da Vinči freską „Paskutinė vakarienė“ nutapytą ant valgomojo sienos Šv. Marijos Maloningosios bažnyčioje (it. Santa Maria delle Grazie). Dėl galimybės pamatyti šį šedevrą kovoja turistai iš viso pasaulio, o prieiti prie jo tikrai sudėtinga užduotis, reikalaujanti tikslaus planavimo. Jeigu naiviai tikitės, jog atvyksite į Milaną ir laisvai nueisite pasižiūrėti į freską, turime Jus nuliūdinti, nes bilietai parduoti mėnesių mėnesiais į priekį. Pasitikrinti laisvas datas ir nusipirkti bilietą galite čia.
Nepamatę Leonardo vieno kūrinio, nuskubėjome prie kito jo projekto – Milano kanalų, esančių Navigli rajone. Tobula vieta užbaigti intensyvią dieną. Vaizdingi kanalai, apsupti spalvingų pastatų, su daugybe restoranų ir barų, taip pat nedidelėmis parduotuvėlėmis ir meno galerijomis. Čia su aperityvu milaniečiai linksmai užbaigia darbo dieną. Nuo 19 val. iki 21 val. Milane viešpatauja aperityvo laikas, kuomet restoranuose ir baruose už fiksuotą mokestį (9 eur – 15 eur) gaunate taurę aperityvo bei gausius užkandžius. Visas Navigli rajonas labai gyvas, pilnas judesio, visi atsipalaidavę, nėra jokio skubėjimo, groja muzika, skambsi taurės ir girdisi besijuokiantys žmonės.
Milanas patogus miestas apžiūrėti turistinius objektus pėsčiomis, tačiau, jeigu tausojate savo kojas ir norite viską aplankyti kiek greičiau, drąsiai naudokitės viešuoju transportu. Metro linijos puikiai išvystytos, dažnai važinėja, patogios, tačiau kaip ir daugelyje didmiesčių, jose knibžda vagiliautojai, tykojantys žioplų turistų. Šįkart patys vos nelikome be pasų, pinigų ir kitų daiktų, kai visą dėmesį skyrę vaikui, vos spėjome sugriebti vagies ranką rankinėje. Būkite budrūs! Milane įsigijus viešojo transporto bilietą galima keliauti visomis transporto priemonėmis: metro, tramvajais ar autobusais. Vienas pravažiavimas kainuoja 1,50 eur. ir galioja 90 min. Labai rekomenduojame pravažiuoti istoriniu senuoju Milano tramvajumi. Ypatingieji yra 1500 serijos geltoni tramvajai su medžiu dabintu vidumi, važinėjantys gatvėse nuo 1928-1930 metų. Iš tolo gali girdėti juos atvykstant iš skleidžiamo bėgių triukšmo. Tokie modeliai vis dar išlikę ir Lisabonoje ar San Franciske. Norėdami apvažiuoti lankytinus Milano objektus, sėskite į Nr. 1 tramvajų, kurio maršrutas startuoja nuo Centrinės traukinių stoties, ir aplanko alla Scala teatrą, katedrą, Sforcų pilį ir kitas turistines vietas. Bilietą galite įsigyti metro stotyse ar kioskuose.
Milanas mums patiko, bet giliai nesužavėjo. Jis kaprizingas, greito tempo miestas, tinkantis ne kiekvienam. Po apsilankymo šiame mieste, drąsiai galime paneigti mitą, jog Milane apart Duomo katedros ir krūvos parduotuvių nėra ką pamatyti. Miestas turi visą spektrą lankytinų objektų net ir labai išrankiems skoniams. Važiuokite ir atraskite savo Milaną!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *