Bergamo città alta labirintai ir lankytinos vietos

Bergamo città alta išsidėstęs, priešingai nei  Lombardijai būdinga, ant kalvų, Alpių papėdėje, labiau primena Toskaną savo žaliomis kalvomis su kiparisais, ar Florenciją su savo pilko akmens portalais. Bergamas – miestas, padalintas į dvi dalis: città alta, viršutinį miestą, su tankiu viduramžišku gatvių labirintu, iškilusiu ant aukštos kalvos ir apjuostu 16 a. venecijiečių statyta gynybine siena, bei apačioje, kur kas erdvesniu ir šiuolaikišku žemutiniu miestu – città bassa – kur verda kasdieninis gyvenimas. Italijoje gausu senų viduramžiais dvelkiančių miestų, tačiau tokio kaip Bergamas nėra, šis miestas tai tikras muziejus po atviru dangumi.

Atvykus į Bergamo traukinių stotį, pasiekti viršutinį miestą labai paprasta: galite sėsti į 1 nr. autobusą, kuris per 15 minučių nuveš iki senamiesčio, arba galite prasieiti per apatinį Bergamą iki Viale Vittorio Emanuele, XIX a. įkurto, funikulieriaus (autobusų stotelė yra kitoje pusėje). Atsiskaitymas kasoje tik grynaisiais, tad turėkite smulkiųjų. Kaina pirmyn-atgal apie 2,5 eur. Laiko mašina, jungianti naująjį miestą su senuoju, per porą minučių pakelia į 459 m. aukštį, po savimi palikdama XVIII a. vilas su sodų terasomis, kol galiausiai išnyksta po gynybine miesto siena, it. Le mura Veneziane, statyta XVI a. kai Bergamas priklausė Venecijos Respublikai. Jeigu norėtumėte kilti iki viršaus pėsčiomis, rinkitės pėstiesiems skirtus Porta san Giacamo vartus.
Porta San Giacomo
Funikulieriaus viršutinė stotis įkurta XIV a. batsiuvių gildijai priklausiusiuose rūmuose. Šalia yra Piazza Mercato delle Scarpe, arba batsiuvių aikštė, nuo kurios prasideda viduramžių gatvelių voratinklis.  Nerkite į siaurą città alta pagrindinę Via Gombito gatvelę, kurioje gausu kavinukių ir vietinių krautuvėlių, prikrautų kurioje gausu kavinukių ir vietinių krautuvėlių, prikrautų mozzarell‘ų, gorgonzol‘ų, permigiano sūrų, parmos kumpių, spageti makaronų, džiovintų pomidorų ir grybų bei vynų. Nepraleiskite jaukios ir ramios Via Mario Lupo gatvelės, kur medžių paunksmėje rasite XIX a. pab. lauko skalbyklą, kurioje vienu metu galėjo skalbti 18 moterų.
Via Mario Lupo gatvelė
Aukštutinio Bergamo siauros gatvelės atveda į pagrindinę miesto aikštę – Piazza Vecchia su aristokrato Kontarini dovanotu puošniu fontanu, kuris gaivino miestelėnus nuo alinančių karščių, ir gelbsti iki šiol, nes vandenį saugu gerti ir dabar. Aplink aikštę zuja kavinukių gyvenimas. Tai puiki vieta sustoti ir paragauti vietinio tradicinio saldėsio – polenta e osei – kukurūzinio pyragėlio. Prisėdome aikštės kamputyje įsikūrusiame „Bar Flora“ kavos ir deserto pertraukėlei.
Piazza Vecchia
Kontarini fontanas
IMG_20190823_130615_310
Tradicinis kukurūzinis pyragėlis
Aikštės kampe iškilęs beveik 53 metrus stovi miesto varpinės bokštas, it. Campanone, kuris pagal seną viduramžių tradiciją, kiekvieną vakarą 22 val. skambina trimis varpais 100 kartų, perspėti, jog uždaromi miesto vartai. Į varpinę galite pakilti laiptais, kurių iki viršaus veda 230, arba užkilti liftu, kur pamatysite ne tik miesto panoramą, bet ir didžiausią varpą visoje Lombardijoje. Pro 12 a. datuojamos ir, sakoma, seniausios visoje Šiaurinėje italijoje, miesto rotušės, it. Palazzo della Ragione gotikines arkas pateksite į ganėtinai ankštą Piazza Duomo, kurioje viena šalia kitos ištaigingai stovi Santa Maria Maggiore bazilika ir greta ekstravagantiška Colleoni koplyčia. Bazilika apgaulingai kukli išorėje priverčia išsinarinti žandikaulį patekus į vidų. Tai puošniausia Bergamo bažnyčia, kurioje akys raibsta nuo daugybės puošybos elementų ir prabangos, freskų, paveiklsų bei lipdinių. Šalia esanti Colleoni kopyčia pritrenkia savo ornamentišku fasadu, margintu baltu ir raudonu marmuru. Pats Bartolomeo Colleoni buvo vietos kondotjeras, žinomas kaip tikras alfa patinas, turėjęs tris sėklides, kurios puošia jo herbą. Manoma, kad sėkmė lydės tuos, kurie prisilies prie jų…Pagal „nutrynimo žymes“ matosi, kad daug kas čia tikėjosi sulaukti sėkmės.
Campanone bokštas
Colleoni herbas
Pasistiprinę pasakiškai gardžiomis picomis „Il Fornaio“ Via Bartolomeo Colleoni gatvelėje, pasukome link dar vieno funikulieriaus, keliančio dar aukščiau, iki San Viglio pilies, stūkstančios ant kalvos, 500 metrų aukštyje. Esant aukščiausioje miesto vietoje, delne galite sutalpinti visą nuostabų Bergamą, o pilies kiemuose, apsodintuose levandomis -maloniai pailsėti, prieš leidžiantis žemyn. Beje, esant ypatingai giedrai dienai, tolumoje galite matyti net Milano kontūrus!
Bergamas tai tikrai daugiau nei oro uosto miestas, jis tarsi Italijos miniatūra, su architektūros šedevrais, viduramžių aura ir turtinga istorija. Nedidukas ir kompaktiškas miestas daug laiko iš Jūsų neatims, užteks ir dienos, bet ta diena bus gausi įspūdžių, turtinga skonių ir vaizdų. Vos valandos kelionė traukiniu nuo Milano centrinės stoties ir galite mėgautis tikra itališka dolce vita. Čia kainos mažesnės nei madingame Milane, mažiau turistų ir lengviau kvėpuoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *