Žavingieji Šiaurės Italijos ežerai: Orta, Komo ir Madžorė

Krištolo skaidrumo Italijos ežerai garsėja savo nuostabiomis pakrantėmis, puošniomis vilomis, turtinga augmenija bei puošnia miestelių architektūra. Didžiausi ir populiariausi ežerai šiaurės Italijoje yra Garda, Komas ir Madžorė. Madžorė ir Komas yra šalia vienas kito ir yra lengvai pasiekiami nuo Milano. Tuo tarpu Garda yra kiek toliau į rytus, šalia Veronos. Šįkart mūsų maršrutas pasisuko kita linkme, ir Garda palikome ateičiai. Pasirinkome Pjemonto regione tyvuliuojantį, vieną mažiausių Italijoje, Madžorės kaimyną  – Orta ežerą. Jeigu Komo ežeras traukia prabangos mylėtojus, o Madžorė puošnių sodų gerbėjus, tai Orta ežeras traukia keliautojus, kurie mėgsta pasislėpusius perlus.

ORTA

Madžorės pašonėje rasite nedidelį, be galo žavų, dažnai turistų aplenkiamą it. Lago d‘ Orta ežerą. Balzakas apibūdino jį kaip „pilkąjį perlą žalioje papuošalų dėžutėje“, o Nyčę ežeras bei jo apylinkės taip stipriai sužavėjo, jog jis gyvenimą pradėjo skirstyti į dvi dalis: prieš Ortą, ir po Ortos. Lankomiausias pakrantės miestas – Orta san Giullio įvardijimas kaip Borghi più belli d‘Italia ( gražiausias Italijos kaimas). Tai tipiškas itališkas miestelis, su siauromis, stačiomis gatvėmis, laiptuotais skerstgatviais, su ochros spalvos namais, balkonus puošiančiomis pelargonijomis, senovinėmis langinėmis bei netikėtais vidiniais kiemais.
Piazza Motta
Viduramžių ir baroko architektūra, statinių sienas puošiančios išlikusios freskos liudija apie palyginus ramią miestelio praeitį bei klestėjimo metus. Centrinėje miesto aikštėje Piazza Motta yra nuostabi lodžija, freskomis ištapytomis sienomis, o aplink ūžia gyvybingi restoranai. Nepatingėkite nuo aikštės kilti aukštyn į kalvą, ant kurios, išdidžiai į ežerą žiūrinti, stovi barokinė Santa Maria Asunta bažnyčia. Orta San Giullio gatvelėse gausu restoranų, kavinių, žavių ledainių bei parduotuvių, kuriose yra visko: nuo vietinio citrinomis kvepiančio muilo, džiovintų grybų daugiaryžiui, triufelių, balzamiko bei alyvuogių aliejaus butelaičių ir skirtingų dydžių bei formų šviežios duonos kepalų, kiekvieno skoniui.
Priešais Orta San Giullio, ežero viduryje, tykiai plūduriuoja mažutė sala – Isola San Giullio. Laiveliai nuo Piazza Motta aikštės kursuoja kas kelias minutes, ir kainuoja į abi puses nepilnus 5 eur. Artėjant prie salos iš karto akis pasitinka privačių rezidencijų pastatai, kadaise buvę dvasininkų namai, pamatais liečiantys ežero vandenis. Saloje dominuoja 12 a. menanti bazilika bei moterų benediktinių vienuolynas, kuriame gyvena 70 vienuolių, davusių tylos įžadus. Sala tokia maža, jog apeiti ją tetruksite 10 minučių, bet tai daryti teks tyloje. San Giullio salą juosiantis akmenimis grįstas takas žinomas kaip Tylos ar Meditacijos kelias. Keliomis kalbomis ant vienos iš sienų kabanti lentelė ragina einant: „klausyti vandens, vėjo ir savo žingsnių“. Dabartiniame pasaulyje labai maža vietų, kuriose stovi visa gaubianti tyla, kada girdisi ežero bangų raibuliavimas, medžių šnarėjimas, širdies plakimas bei tolumoje giedančių vienuolių balsai…
Isola San Giullio
IMG_20190608_211931_671
Tylos kelias
KAIP NUVYKTI
Orta ežerą galima pasiekti iš Milano. Kelionė trunka apie porą valandų, su traukinio keitimu Novaroje. Beje, pastarasis miestas tikrai vertas dėmesio, tad pasilikite laiko bent trumpai pažinčiai, o mūsų apžvalgą rasite čia. Nuo Novaros iki Orta Miasino traukinių stoties kelionė truks apie valandą. Atvykus, iki San Giullio miestelio centro reikia leistis nuo kalno pėsčiomis apie 30 min. Traukinių bilietus bei laikus galite pasižiūrėti čia.

KOMO

Šiaurės Italijoje, Lombardijos regione, esantis Komas ( it. Lago di Como) – vienas didžiausių Italijos ir giliausių Europos ežerų, giliausia vieta siekia 425 metrus. Komas visad buvo mylimas turtuolių aristokratų, kurie leisdavo savo tingias dienas puošniose vilose. Komas yra Holivudo numylėtas, čia filmuota tiek filmų, kad sunku ant pirštų suskaičiuoti. Bet visi geriausiai prisimena Džeimso Bondo „Kazino Royale“ ir nepaprasto grožio Villa del Balbianello. Lankantis tokiose turtuolių vietose, kur vilas turi pasaulinio lygio žvaigždės, pats jautiesi tarsi būtum šio blizganžio pasaulio dalis. „Y“ raidę primenančio ežero pakrantės nusėtos mažais jaukiais miesteliais, kuris kiekvienas savaip įdomus bei žavus. Populiariausia ši skambi miestelių trijulė: Varenna, Bellagio ir Menaggio. Laiko visiems trims mes neturėjome, tad aplankėme du: Varenna bei ežero perlu vadinamą – Belaggio. Tarp miestų išvystytas puikus susisiekimas laivais. Kaina pirmyn- atgal apie 10 eur. Varenna spalvingas, romantiškas paežerės miestelis, kur kas ramesnis nei turistų mylimas Bellagio. Mieste yra viena pagrindinė aikštė Piazza San Giorgio, nuo kurios galite leistis link ežero maudynėms, arba sukti tyrinėti nuostabių sodų šalia Vezio pilies. Varennoje yra nuostabi vila Monastero, atidaryta lankytojams. Kaina 4 eur. Deja, nespėjome užsukti, nes mūsų maža keliautoja labai priešinosi.
Varenna
Pusiasalyje įsikūręs Bellagio pasitiko mus su miniomis turistų, plikinančia saule ir svaiginančiais žydinčių gėlių kvapais. Išlipus iš laivo jautėmės lyg nužengėme tiesiai į atvirutę, o akys sunkiai adaptavosi prie tokio grožio. Filmuose matyti vaizdai, atrodę kaip scenografijos stebuklas, pasirodo egzistuoja realybėje! Aukšti kalnai horizonte, tviskantis vanduo, kiparisų medžiai, prabangios vilos bei viešbučiai, gėlių alėjos ir žavingos kavinukės sukuria pasakišką atmosferą. Bellagio mieste yra kelios pagrindinės akmenimis grįstos gatvės ir begalė siaurių šalutinių gatvelių, kuriose spaudžiasi restoranai, ledainės ir suvenyrų parduotuvės. Beje, Komas yra vienas pagrindinių šilko gamintojų, tad visur plaikstosi įvairiaspalviai šilko gaminiai. Čia nereikia bėgti ieškoti būtinų aplankyti objektų, leiskite grožiui užlieti akis bei širdį, mėgaukitės detalėmis: dailiais balkonais, ryškiomis langinėmis, gatves puošiančiais žibintais, nuostabiomis rožinėmis gėlėmis… Jeigu lankysitės vasarą, neišvykite iš Bellagio neišsimaudę Komo ežere. Specialaus paplūdimio nerasite, bet daug kur yra nutiesti laipteliai į ežerą.
Bellagio
KAIP NUVYKTI
Mes nusprendėme nevykti į pagrindinį Komo miestą, vietoj to, važiavome tiesiai iki Varenna miestelio nuo centrinės Milano stoties. Iš Varenna jau laiveliu plaukėme iki Bellagio. Jeigu planuosite panašią išvyką, lankykite Komą ne savaitgalį, nes tokiom dienom pailsėti prie vandens traukia ne tik turistai, bet ir milaniečiai. Mes, deja, važiavome savaitgalį, perpildytame traukinyje, pusiau stovėdami.

MADŽORĖ

Italijos šiaurėje tyvuliuojantis Madžorės (it. lago Maggiore) ežeras jungia Lombardijos ir Pjemonto regionus. Siauras 65 km ilgio ežeras yra antras pagal dydį visoje Italijoje, garsėjantis palmių promenadomis ir puošniais pakrantės miesteliais. Populiariausi jų -Arona bei Streza. Nuostabaus mėlynumo, krištolo skaidrumo ežeras, įrėmintas debesimis, ties horizonto linija susilieja su mėlynu dangumi, apgaubtas kvepiančia pakrančių žaluma bei tolumoje kyšančio Monte Roso kalnų masyvo, su dešimčia, ledynais papuoštų, viršukalnių, nuo kurių sunku atitraukti žvilgsnį. Prie Madžorės traukia tie, kas eina iš proto dėl architektūros bei šedevrus primenančių itališkų sodų. Nepraleiskite progos aplankyti Borromeo salų, plačiau apie lankytinus objektus prie Madžorės ežero skaitykite mūsų ankstesniame įraše.
KAIP NUVYKTI
Madžorės ežerą pasiekti labai paprasta. Milano Malpensos oro uostas yra vos 40 km nuo Strezos. Iš jo važiuoja tiesioginiai autobusai, pažymėti Verbania-Malpensa. Taip pat kas valandą kursuoja oro uosto autobusai, vežantys iki Gallarate, nuo kur galite sėsti į traukinį link Strezos.
Kad ir kurį ežerą pasirinktumėte aplankyti, tikime, jog liksite sužavėti!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *