Šiaurinės Italijos perlas - Madžorės ežeras, pakrantės miestai ir lankytini objektai

Italijos šiaurėje tyvuliuojantis Madžorės (it. lago Maggiore) ežeras jungia Lombardijos ir Pjemonto regionus. Siauras 65 km ilgio ežeras yra antras pagal dydį visoje Italijoje, jo pakrantėse galima rasti daug jaukių miestukų, nors populiariausi Arona bei Streza (it. Stresa). Madžorės ežerą pasiekti labai paprasta. Milano Malpensos oro uostas yra vos 40 km nuo Strezos. Iš jo važiuoja tiesioginiai autobusai, pažymėti Verbania-Malpensa. Taip pat kas valandą kursuoja oro uosto autobusai, vežantys iki Gallarate, nuo kur galite sėsti į traukinį link Strezos.

Strezos kelių kilometrų puošnioje pakrantėje vaizdai lyg iš atviruko: krištolo skaidrumo ežeras įrėmintas debesimis, ties horizonto linija susilieja su mėlynu dangumi, apgaubtas kvepiančia pakrančių žaluma bei tolumoje kyšančio Monte Roso kalnų masyvo, su dešimčia, ledynais papuoštų, viršukalnių, nuo kurių sunku atitraukti žvilgsnį. 1918-ais devyniolikmetis Hemingvėjus, savanoriaudamas raudonajame kryžiuje Italijoje, buvo sužeistas važiuojant greitosios pagalbos automobiliu. Milano ligoninėje jam buvo išduotas 10 dienų gydymo „talonas“. 7 dienas iš dešimties jis praleido Strezoje, 106 – ame viešbučio Grand Hotel Des Illes Broomees kambaryje, kur parašė knygą „Atsisveikinimas su ginklais“.
Madžorės ežeras nuo seno garsėja trimis salomis, kurios lyg laivai plūduriuoja ramiuose ežero vandenyse, tai: Bella, Dei Pescatori ir Madre. Išvertus į lietuvių kalbą susirikiuoja dailus sakinys – Graži Žvejų Motina. Šios salos dar žinomos Borromeo vardu ir yra lengvai pasiekiamos iš Strezos miestelio. Čia pakrantėje gausu tiek privačių, tiek viešųjų laivelių, plukdančių į salas kas keliolika minučių. Kaina varijuoja nuo 10-15 eur/ asm.
Isola Bella viena iš trijų Borromeo salų, vos 3 kilometrų ilgio, tačiau savyje talpinanti įstabius rūmus, kuriuos savo žmonai Isabelai pastatė Vitaliano Borromeo. Laikui bėgant, pavadinimas sutrumpėjo tiesiog iki Bellos. Įkvėpimo čia sėmėsi F. Dostojevskis, T. Manas, Č. Dikensas, E. Hemingvėjus, o kaip puikią nakvynės vietą pasirinko ir Napoleonas su savo mylimąją Džosefina. Rūmai stebina savo turtingais interjerais: paveikslų, ginklų, gobelenų kolekcijos, lipdiniai, puošnūs baldai ir kitos detalės. Nusileidus į rūmų požemius, patekome į šešias skliautuotas sales, skirtas pasislėpti nuo vasaros karščių. Visos vėsios slėptuvės sudėliotos iš kriauklių ir jūros akmenėlių. Jausmas, lyg panirome į povandeninį pasaulį, kur nardo delfinai ir žuvys.
Šalia rūmų driekiasi pasakiški itališki sodai, kurių aromatai, rodos, susigeria į odą bei drabužius, čia telkšo tvenkiniai su vandens lelijomis, o uodegomis lyg veduoklėmis mosuoja baltieji povai, vaisius nokina citrinmedžiai bei tarp lapų raibuliuoja prinokę apelsinai. Vaikštant po sodus galva svaigsta nuo aromatų jūros: levandos, rožės, orchidėjos ir kitos neregėto grožio gėlės. Sodo pažiba – kriauklės formos amfiteatras, su kabančiais Babilono sodais, kuriame Borromeo šeima stebėdavo marionečių spektaklius. Sodų viršuje iškeltas šuoliuojantis vienaragis, Borromeo šeimos galios bei valdžios simbolis. Įėjimas į rūmus bei sodą – 17 eur.
Isola Madre sala pati didžiausia ir visa paskendusi nuostabiuose soduose, kuriuose auga ir žydi iš viso pasaulio suvežta stebinanti augmenija. Magiško grožio sodai su vaikščiojančiais prabangiais baltaisaisis povais, fazanais, tetervinais, čirškiančiomis papūgomis nukelia į pasaką, iš kurios nesinori ištrūkti.
Pati mažiausia iš trijų Borromeo salų, bet labai žavi ir jauki – žvejų, arba it. Dei Pescatori. Čia puiki vieta prisėsti pasistiprinti ir atsigaivinti. Viduramžiško stiliaus kaimelis susispaudęs aplink vienintelę salos bažnytėlę. Sala išvagota siauromis, laiptuotomis bei trumpomis gatvelėmis, kuriose glaudžiasi restoranai, siūlantys šviežius žuvies patiekalus. Kur bepasisuktumėte, visur atsivers nuostabūs Madžorės ežero vaizdai, o ausis maloniai glostys besidaužančios bangos į salos krantus. Ne veltui klasikas Stendhal Borromeo ežero salas apibūdino kaip vieną iš gražiausių pasaulio vietų: „ Jei tavo krūtinėje plakančią širdį dengia apsiaustas, parduok jį ir už gautus pinigus keliauk pasigrožėti Borromeo salomis. Tavo širdis bus tau dėkinga…“
Jeigu gražių vaizdų dar bus negana, keliaukite iki keltuvo, kuriuo pakilsite iki Mottarone kalno ir galėsite grožėtis 360 laispnių panorama į Po slėnį bei supančias Alpes. 20 minučių kelionė pirmyn/atgal kainuoja 20 eur. Keltuvas sustoja pusiaukelėje, Alpių soduose, kur galima puikiai praleisti laiką piknikaujant. Antras sustojimas – Mottarone kalnas, nors atvykus iki viršūnės teks paeiti dar apie 15 minučių. Paskutinis keltuvas, grįžtantis atgal į Strezą išvyksta 17:40, būkite atidūs ir, apsvaigę nuo vaizdų grožio, jo nepraleiskite, nes sugrįžti atgal iki miestelio taksi gali kainuoti daugiau nei 60 eur. Daugiau informacijos apie keltuvą galite rasti čia.
Jeigu turėsite daugiau laiko, nuplaukite laivu iki aukštai ant kalvos įkurto ir XII a. datuojamo Santa Caterina del Sasso vienuolyno. Nuo Strezos kelionė tetruks 15 minučių. Į viršų veda 300 laiptų. Jeigu norite patausoti kojas, yra galimybė už  1 eurą pasikelti į kalvos viršų liftu. Pats vienuolyno lankymas suaugusiam kainuoja 5 eur. Vienuolyną supanti aplinka gražiai sutvarkyta: yra nedidelė kavinė, piknikui skirta aikštelė, o  norintiems pajudėti – ir žygio takai. Jeigu norėsite pasinerti į vandenį, teks 15 minučių eiti stačiu kalnu iki paplūdimio.
15 minučių traukiniu nuo Strezos, Madžorės pakrantėje, yra dar vienas šarmingas  miestas – Arona. Miestelis su daugybe stilingų parduotuvių, kvepiančių kavinių, vėsių skerstgatvių bei nuostabiais vaizdais į kitame krante esančią Rocca di Angera pilį. Lankomiausias miesto objektas, ant kalvos stovinti ir kerinčius vaizdus į ežerą siūlanti, milžiniška Carlo Borromeo statula, tupusi pavyzdžiu Laisvės statulos projektavimui Amerikoje. Dabar, sumokėjus nedidelį mokestį, siaurais laipteliais galima patekti į statulos vidų ir pakilti net iki šventojo galvos.
Madžorės ežeras strategiškai puikioje vietoje, jis ne toks paskendęs turistuose, kaip Komas ir tikrai turintis ką parodyti. Jeigu pavargsite nuo Italijos miestų, būtinai užsukite pasigrožėti šiaurinės Italijos gamta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *