Turistinė Kopenhaga: pilnas 3 dienų gidas

Visada maniau, jog mano širdies miestas yra Stokholmas, kol nepamačiau spalvingos Kopenhagos. Tai svetingas,modernus, laisvas, pilnas judesio ir šypsenų miestas, kuriame jautiesi savas. Žmonės čia atrodo iš tikrųjų laimingi, o veidus puošia ne amerikietiška, bet nuoširdi šypsena, ir danų hyyge buvo jaučiamas kur bepasisuksi: tiek bendraujant su buto šeimininkais, tiek stebint kaip jaukiai vakaroja pakrantėse vietiniai, tiek sustojus paklausti jų kelio. Kopenhaga akimirksniu užkariauja širdį, pavergia protą ir įtraukia į besisukantį miesto gyvenimą. Keliavome su 5 mėnesių kūdikiu ir įsitikinome, jog Kopenhaga yra  rojus ne tik dviratininkams, bet ir mamoms su mažais vaikais. Čia nėra problemų su vaikų vežimėliu patekti į parduotuvę, muziejų, o tuo labiau į viešąjį transportą. Miestas draugiškas turistams, jis kompaktiškas, o visi lankytini objektai lengvai apeinami pėsčiomis, jeigu tingisi, apvažiuojami dviračiu. Tiek dviračių nematėme jau seniai, rodos, net Amsterdame jų mažiau buvo.  Sostinėje mes praleidome nuostabias pilnas 3 dienas. Štai TOP lankytinos turistinės vietos, kurias privalote pamatyt, nepriklausomai, turite 24 val, savaitę ar mėnesį šiame pasakiškame mieste.

Ką reikia žinoti apie viešajį transportą Kopenhagoje

Kopenhaga turi vieną geriausiai išvystytą viešojo transporto sistemą, ir nors tyrinėjant miestą jos nelabai prireiks, pasiekti centrą, ar nakvynės vietą iš oro uosto, teks naudotis transportu. Patogiausias, pigiausias ir greičiausias būdas atvykti iš oro uosto – metro. Užtruksite 15 min. Populiariausios centro stotys yra šios: Nørreport, Kongens Nytorv ir Christianshavn. Įsigijus bilietą, turėkite omeny, jog jis galioja visoms transporto priemonėms. Kaip ir kur nusipirkti bilietą? Kai praeisite oro uoste atvykimo vartus, kilkite eskalatoriumi aukštyn, link metro ženklo. Užkilę rasite daug bilietų automatų, ten pasirinkite, kokio bilieto reikia. Jeigu nežinosite, konsultantai Jums padės susiorientuoti. Atsiskaityti galima banko kortele arba grynaisiais. Yra galimybė centrą pasiekti ir autobusu. Jums reiks 5A autobuso, važiuojančio link Huusm Torv. Autobusai išvyksta nuo pagrindinio išėjimo iš oro uosto ir važiuoja iki Nørreport arba Kopenhagos centrinės stoties  kas 10-20 min. Kelionės trukmė apie 45 min. Trokštantiems patogumo, yra taksi. Kelionės kaina gali varijuoti nuo 200-350 DKK, priklausomai, iki kur vyksite. Uber paslaugos Kopenhagoje uždraustos.

1 DIENA

Kadangi gyvenome Vesterbro rajone, visai šalia Carlsberg muziejaus, todėl pasidėję daiktus išskubėjome ten. Interaktyvus muziejus, siūlantis ne tik įdomią ekspoziciją, bet ir alaus ir kitas pramogas. Kaina suaugusiam 100 DKK, įskaičiuota muziejaus lankymas, vienas gėrimas ir pasivažinėjimas su arkliais. Deja, apsilankymo teks palaukti, nes muziejus uždarytas rekonstrukcijai iki 2020 m. Daugiau skaitykite mūsų ankstesniame įraše. Pažintį su miestu pradėjome nuo geriausiai žinomos vietos – Nyhavn, arba kitaip, Naujojo uosto, kuris buvo pastatytas 1670 m., siekiant sujungti jūrą su miestu, tam, kad jūreiviams būtų patogiau priplaukti iškrauti savo pagautus laimikius. Nyhavn realybėje atrodo lygiai taip pat kaip nuotraukose internete: gyvybingas, ryškus lyg iš LEGO kaladėlių sulipdytais nameliais pakrantėje ir zujančiais pirmyn atgal laivais. Gatvės palei kanalą prigrūstos kavinių ir restoranų išrankiems skoniams, o paprastieji mėgaujasi vaizdais tiesiog nukabinę kojas į kanalą ir gurkšnoja savo gėrimus su užkandžiais. Nyhavn ne tik turistinis epicentras, čia mėgsta laiką leisti ir vietiniai. Praėję pagrindinėm gatvėm palei kanalą, pažintį su miestu tęsėm iš vandens. Ekskursijas laivais siūlančių agentūrų apstu, kainos labai panašios, mes pirkome iš „Netto Badene“, 50 DKK/ asm. Labai informatyviai praleista valanda, o ir miestas iš vandens atsiskleidė naujai.
Mažoji undinėlė – labiausiai lankomas ir fotografuojamas objektas Kopenhagoje. Nors visi jau žino, jog skulptūra nedidelė ir pastatyta nevaizdingoje miesto vietoje, žmonės vis vien būriais eina jos pamatyti. Bronzinę undinėlę ant uolos pasodino skulptorius Edvard Eriksen 1913 m. Mes pamatėme šią moterėlę iš vandens, kai plaukėme su laivu, ir to pakako.
56389437_1337678346383437_236090538330161152_n
Apžiūrėję miestą iš vandens, kilome į Apvalųjį bokštą pasigrožėti Kopenhaga iš viršaus. 36 metrų aukščio bokštas kadaise buvo observatorija, dabar tai puiki miesto apžvalgos aikštelė. Čia nėra laiptų, o į viršų 209 metrus veda spiralinė rampa. Esant giedrai dienai galite tolumoje galite įžiūrėti Øresund tiltą į Švediją. Kaina: 25 DKK/ asm. Užkandę danų taip mylimo dešrainio „Døp“ šalia Apvaliojo bokšto, patraukėme pasivaikščioti ir pašniukštinėti Strøget ilgiausios pėsčiųjų gatvės. Čia tikras apsipirkimo rojus: pradedant H&M, MANGO ir kitais masiniais tinklais, ir baigiant Louis Vuitton bei Burberry. Gatvėje rasite ir suvenyrų krautuvėlių bei įvairiausių užkandinių.

2 DIENA

Antrą dieną patraukėme ragauti garsiųjų smørrebrød sumuštinių į pačiame miesto centre įsikūrusį Torvehalleren maisto turgų. Tiesa, čia rasite daugiau mažų krautuvėlių, nei užkandinių, o ir maistas tokioje vietoje brangesnis. Kur pavalgyti Kopehagoje plačiau skaitykite ankstensiname įraše. Pavalgę ir nusipirkę išsinešimui užkandžių, patraukėme link Kopenhagos universiteto botanikos sodo. Po parką išsiraizgę takai ir takeliai, apsodinti gėlėmis ir įvairiais krūmokšniais. Parko viduryje rasite ežerėlį, o netoli jo parko puošmena – stiklinis Palmių namas, arba kitaip, oranžerija, kurioje galite nusiketi į drėgnuosius tropikus, ar kaktusų dykumas. Jo lankymas mokamas, 60 DKK.
Netoliese botanikos sodo rasite stūksančią ištaigingą nyderlandų renesanso stiliaus Rosenborgo pilį. Karalius Kristijanas IV pastatė ją kaip savo vasaros rezidencija 1606 m.  Pilyje saugomos karūnos, regalijos ir kitos brangenybės, porceliano ir stiklo dirbiniai, tačiau mes į pilies vidų nėjome, o aplankėme pilies sodus bei gėlynus. Kažkada tai buvo karaliaus daržovių lysvės, o dabar čia gėlių nukloti akrai, medžių alėjos su skulptūromis ir pievose žaidžiantys vaikai, piknikaujantys vietiniai ir turistai. Dieną užbaigėme Tivoli soduose. Tai antras seniausias atrakcionų parkas pasaulyje, savo gyvavimo metus skaičiuojantis nuo 1843 m. Sukurtas pagal H.K. Andersano pasakų motyvus, Tivoli kviečia prisiminti vaikystę, mėgautis akimirkų grožiu, įspūdžiais, patirti laisvę ir pakvailioti. Čia viskas kaip pasakoje: egzotiška architektūra, kinų pagodos, fontanai, margaspalviai gėlių sodai, vaikštantys pasipūtę povai, tvenkinai, persipynę kvapai iš dešimčių restoranų ir aišku iš kampų sklindantys besisupančių žmonių spiegimai. Vakare viskas nušvinta kitomis spalvomis įjungus nuostabų sodų apšvietimą. Plačiau apie Tivoli parką rasite čia.

3 DIENA

Trečios dienos rytą mes pirkome bilietus į Ny Carlsberg Gliptoteką, tai vienas gražiausių ir populiariausių muziejų Kopenhagoje. Eksponatų kolekcija sudaryta iš meno ir archeologinių radinių iš Senovės Egipto, Graikijos ir Romos civilizacijų, etruskų meno taip pat danų bei prancūzų 19 a. meno darbų. Muziejuje priskaičiuojama virš 10 000 eksponatų. Gliptotekos kieme muziejaus kupolą remiančios palmės skaičiuoja jau 140 metų. Savo jaunystėje jos augo C. Jacobsen, Carslberg įkūrėjo vaikystės namuose. Muziejaus lankymas suaugusiam kainuoja 115 DKK, o antradieniais muziejaus lankymas nemokamas. Vidurdienį praleidome prie Amelienborg pilies stebėdami sargybos pasikeitimą, kuris vyksta kasdien 12 val. didžiajame  kieme. Danijos karališkosios šeimos žiemos rezidenciją sudaro keturi identiški savo architektūra pastatai,o jų kiemą puošia paminklas karaliui Frederikui V-ajam.
Karališkoji biblioteka, kitaip dar vadinama Juoduoju deimantu, tai įspūdingas neomodernistinis juodojo granito pastatas. Per plačius bibliotekos langus atsiveria Kopenhagos uosto vaizdai, o viduje akis džiugina garsių Danijos menininkų freskos. Lankymas nemokamas, todėl užkilome į bibliotekos viršutinį aukštą pasigerėti atsiveriančiu Kopenhagos uosto, tviskančio vandens ir praplaukiančių laivelių vaizdu. Šalia modernaus vestibulio, įsikūrusios senesnės bibliotekos erdvės: skaityklos bei darbo kambariai. Pabaigai pasilikome Kristianijos laisvąjį miestą. Tai autonominis Kopenhagos rajonas, atsiribojęs nuo miesto, šalies ir visos Europos Sąjungos, kuriame nuolatos gyvena apie 1000 gyventojų. Kristianijoje glaudžiasi menininkai, svajotojai, muzikantai, hipiai, klajokliai ir kiti laisvo mąstymo žmonės. Čia veikia kavinės, restoranai, meno galerijos ir kiti kultūros centrai. Kristianijoje galioja tam tikros taisyklės, kurių reikia laikytis: jokio smurto ir ginklų, fotografuoti galima, tačiau tik tam leistinose vietose. Jokių nuotraukų kanapių prekybos vietoje – Pusher gatvėje. Taip pat girežtai draudžiama bėgti, nes bėgimas kelia paniką, atkreipia aplinkinių dėmesį ir gali prišaukti policijos reidą. Atmosfera saloje ganėtinai keista, lyg ir jautiesi saugiai, bet kažkas ore tvyro neaiškaus ir bauginančio. Namai apleisti, tik fasadus puošia milžiniški spalvingi graffiti piešiniai. Ilgai mes neužsibuvome. Žolės kvapas saloje stiprus, o ir keistai besišypsantys vietiniai neatrodė labai patraukliai. Nors ši vieta po Tivoli parko antra pagal lankomumą, mes nelikom sužavėti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *