Suvenyrų gidas iš Suomijos

Helsinkis yra tiesiog suvenyrų ir apsipirkimo rojus. Šiais laikais keliaujant surasti įdomią, vietinę lauktuvę tampa tikru iššūkiu, bet tik ne Helsinkyje. Čia tiek įdomių suvenyrų variantų, jog bus sunku išsirinkti. Pradedam apsipirkimą!

Kuksa

Nuostabus suvenyras kavos mėgėjams. Tokius puodelius gamina ir naudoja samiai, gyvenantys šiaurinėje Suomijos dalyje. Puodeliai gaminami iš įvairaus medžio, gali būti dažyti, arba natūralios spalvos. Prieš pirkdami pasiteiraukite, ar išsirinktas puodelis pritaikytas gerti karštam gėrimui, nes būna tiesiog dekoratyvinių kuksų pasipuošti interjerui. Tokį suvenyrą tikrai rasite pagrindinėje turgaus aikštėje. Autentiškesnių, rankų darbo puodelių galite pasižiūrėti šalia Senato aikštės, Aleksanerinkatu 26-28. Parduotuvėje kaina gali svyruoti 15-20 eur. Turguje bus pigiau.

Kava "Paulig"

Kaip gi sugrįžti iš Suomijos be kavos? Kava – puikus priedas dovanų prie kuksa puodelio. Kavos skonių pasirinkimas kur kas platesnis nei Lietuvoje: šokolado, riešutų, kardamono, cinamono skonio kavos. Arba MOOMIN kavos serija su mėlynėmis arba mėta. Mmmm kaip skanu! Kavą rasite Stockmann prekybos centre, Aleksanterinkatu 52.

Saldumynai

Jeigu turime puodelį ir kavą, tai reikia ir kažko saldaus. Suomijoje galite rasti aibę saldainių, guminukų su saldymedžiu. Tiesa, mūsų krašto žmonės, dažniausiai raukosi nuo tokio deserto, todėl būkite atsargūs. Dažniausiai pakuotės su saldymedžiu išsiskiria juodos spalvos elementais. Kur kas skanesnių dalykų rasite firminėje FAZER parduotuvėje, Kluuvikatu 3. Be populiariojo Fazer pieniško šokolado, čia rasite ir naujų skonių šokoladų su sūria karamele ir popkornais, su mėlynėmis, mėta ar apelsinu.

Puukko peilis

Suomių medžioklinis peilis. Jų yra tiek daug: mažų kišeninių, vidutinio ilgio ir visai rimtų, pritaikytų tikrai medžioklei. Suvenyriniai, nors ir mažyčiai, bet aštrūs. Kiekvienas peilis margintas dekoratyviniais elementais, briedžių siluetais. Kai kurie peiliai turi odines, taip pat margintas movas. Nebūtinai tokį suvenyrą naudoti pagal paskirtį, juo galima puošti namų interjerą. Turguje kainos varijuoja priklausomonai nuo dydžio ir peilio puošimo 10-30 eur. Priešais Helsinkio katedrą yra firminė parduotuvė, kurioje jau peiliai startuoja nuo 30-40 eur ir gali siekti ne vieną šimtą.

Samių kepurės

Margos, spalvingos megztos kepurės, arba raštuoti megztiniai, pirštinės, kojinės, marginti briedžiais, elniais ir kita suomiška atributika neleis sušalti žiemojant Lietuvoje, pakels nuotaiką bei bus nuostabus prisiminimas.

Troliai Mumiai

Ieškantiems suvenyrų vaikams, geriausia lauktuvė Troliai Mumiai. Esplanadoje rasite firminę Moomin parduotuvę. O ten yra visko: puodeliai, stalo įrankiai, knygos, atvirutės, žaislai, marškinėliai, patalynė ir t.t. Kadangi tai žinomas ir be galo populiarus prekės ženklas, pasiruoškite, mokėti dvigubai.

Likeris "Lakka"

Gaminamas iš tekšių uogų, išskirtinio skonio, neypatingai saldus. Dažniausiai geriamas prie desertų arba po vakarienės. Likerį rasite „Alko“, Helsinginkatu 15, apie 10 eur. Taip pat jų apstu duty free parduotuvėse keltuose.

Elnienos, meškienos konservai

Vietinis delikatesas, kurį verta paragauti. Senajame Helsinkio turguje rasite ne tik konservų, bet ir elnienos saliami.

Suomiškas dizainas

Helsinkis – dizaino sostinė, jame gausu dizaino krautuvėlių, galerijų ir butikų. Jeigu ieškote kažko išskirtinio, modernaus, suomiško standarto, tuomet paklaidžiokite po dizaino rajoną. O gal norite parsivežti dalelę Suomijos į savo namus? Merimekko, Pentik žavi visą pasaulį savo tekstile: staltiesės, užvalkalai, rankšluosčiai ir t.t. Iittala dar vienas suomių ženklas, veikiantis nuo XIX a. gaminantis stiklą, turbūt perkamiausia prekė – A. Aalto legendinė, Suomijos ežerų vingius atkartojanti, vaza „Savoy“.
Tikimės, kad lauktuvių paieška taps maloni ir rasite kuo pradžiuginti ir save, ir laukiančius Jūsų sugrįžtant.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *