Kavos puodeliai Helsinkyje nesiskaičiuoja

Suomiams yra du šventi dalykai: kava ir sauna. Jeigu Jūsų paklaustų, kurios šalys asocijuojasi su kavos kultūra, turbūt mintyse kaip mat iškiltų kapučiną geriantys italai, ar kortadu besimėgaujantys ispanai. Nu bet ne šiaurėje gyvenantys suomiai! Taip, šie lėti, meškas ir briedžius valgantys gyventojai, turi išpuoselėtą kavos kultūrą ir yra antri pasaulyje pagal kavos suvartojimo kiekį. 12! 12 kg kavos per metus išgeria vienas suomis. Savo taip mylimą kahvi suomiai gera visomis gyvenimo situacijomis: ar liūdi, ar džiaugiasi, geria darbe, namuose, pasimatymuose, žūklėje, pirtyje, laukdami autobuso, ar sėdėdami prie laužo. Kiekvieną žingsnį lydi kavos puodelis. Geriant kavą nebūtina kalbėti. Komunikacija nėra stiprioji suomių pusė, būdami uždaro būdo ir sunkiai rezgantys pokalbius, suomiai kava prisidengia stojus nemaloniai tyliai, juk pasislėpus už šilto ir kvapnaus kavos pudelio pasidaro drąsiau.

Helsinkyje kavinių yra tiek daug, ir jos visos tokios patrauklios, jog sunku išsirinkti, kur prisėsti. Galiausiai dieną užbaigėme 5 puodeliais kavos ir išsiplėtusiais vyzdžiais, nes juk viena kavine neapsiribosi. O kokia kava be deserto? Suomių kalboje yra specialus žodis “pullakahvit”, kuris reiškia „kava ir bandelė“. Helsinkyje būtinai paragaukite tradicinių cinamoninių bandelių korvapuusti. Tobula korvapuusti turi būti apibarstyta perliniu cukrumi ir su storais cinamono sluoksniais viduje. Štai pora tikrai puikių vietų pačiame centre, kur galite pasimėgauti kava su bandele:

  • CAFE ESPLANAD – jauki kavinė su puikiu vaizdu į Helsinkio esplanadą, taip užsižiopsojęs nepajunti, kelintą puodelį kavos geri. Sako, čia vienos geriausių korvapuusti mieste.
  • CAFE STORY – įsikūrusi senajame Helsinkio turguje šalia prieplaukos.
  • CAFE REGATTA – vos 3 minutės nuo monumento Sibelijui. Rekomenduojame užsukti atsipūsti, pasimėgauti čia šalia teliūškuojančia jūra. Įdomu, jog pats pastatas priklausė garsiai kavos magnatų Paulig šeimai ir buvo pastatytas 1887 m. Suomijoje yra toks specialus žodis santsikuppi, kuris reiškia, jog antrą puodelį kavos gali gauti nemokamai. „Regatta“ kavinė ne tik papildo kavos, bet ir grąžina 5 centus už kiekvieną pakartojimą.

  • FAZER – 1891 m. Helsinkyje Karlas Fazeris atidarė prancūzišką-rusišką kavinę, kuri netrukus tapo populiariausia susitikimų vieta visame mieste. Jeigu norite patekti į saldumynų rojų – ši vieta tam puikiai tiks. Tortai, pyragėliai, bandelės ir saldainiai, ir be abejo skani kava.

    Skanios kavos ir gardžių kelionių! Susitiksime prie kito kavos puodelio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *