6 valandos Stokholme: patarimai kaip praleisti laiką

Turiningai praleisti 6 valandas karališkoje Švedijos sostinėje – ne juokai. Miestas turi ką pasiūlyti pažiūrėti ir aplankyti. Pasirinkimas labai platus ir gali būti sunku išsirinkti TOP lankytinus objektus, bet mes šiuo straipsniu padėsime Jums susiplanuoti laiką ir pamatyti kiek įmanoma daugiau miesto grožybių, kai turite ribotą laiką. Šis pusdienio maršrutas tiks tiems, kas atplaukė keltu, ar atvyko trumpai darbo komandiruotei, ar turintintiems ilgą tarpą tarp skrydžių.

Šiaurės Venecija, Baltijos gražuolė, gražiausia Skandinavijos sostinė – tiek daug epitetų turi Stokholmas. Senasis vikingų miestas turtingas savo architektūra, istorija, kultūra ir supančia gamta. Sostinė įsikūrusi ant 14 salų, kurias jungia net 57 tiltai. Miestas apsuptas vandens: iš rytų pusės skalauja Baltijos jūra, o iš vakarų- vienas didžiausių Malereno ežeras. Tai šiuolaikinis, gyvas ir judrus miestas, su gaubiančia viduramžių aura senamiestyje ir moderniais skandinaviško dizaino statiniais naujuosiuose rajonuose. Stokholmas vienareikšmiškai vienas nuostabesnių miestų, kuris pavergia širdį ilgam.

KĄ REIKIA ŽINOTI PRIEŠ PRADEDANT MARŠRUTĄ :

  • Švedija, nors ir ES narė, bet oficiali valiuta Švedijos krona (SEK). Atsiskaityti VISUR galite banko kortele. Muziejai ir didesnės parduotuvės priima ir eurus, tačiau tik popierines kupiūras, ne monetas. Jeigu mokėsite eurais, grąžą Jums atiduos kronomis. Mieste pinigų keityklų yra, todėl nieko baisaus, jeigu nebūsite išsikeitę iš anksto.
  • Didžioji dauguma švedų laisvai kalba anglų kalba, todėl komunikuoti nebus problemų. Be abejo, visi labai pralinksmėja, jeigu bent porą žodžių pasakote vietine kalba. Būtinas žinoti frazes rasite kitame įraše.
  • Stokholme puikiai išvystyta dviračių infrastruktūra, neikite dviračiams važiuoti skirtomis juostomis!
  • Sudarytas maršrutas gana intensyvus, tačiau turtingas: pagrindiniai miesto objektai, poilsio ir pietų pertraukos, muziejaus lankymas. Apsirenkite patogiai, nes lauks apie 9-10 km pėsčiomis.

10:00 GAMLA STAN

Pradėkite pažintį su miestu nuo labiausiai pulsuojančios miesto vietos – Senamiesčio. Vos įžengus į pirmąją Gamla Stan gatvę, pajunti viduramžių dvelksmą: siauros, vingiuotos, išraizgytos gatvės, terakotos ir geltonos spalvos gyvenamieji namai, išlaikę savo autentiškumą, išlikę nuotekų gioviai, pastatų sienas puošiantys geležiniai sutvirtinimai, ar net išlikę senieji runų ženklai. Fotogeniškiausios Gamla Stan gatvės Prästgatan ir Västerlanggåtan. Pastaroji viena pagrindinių turistinių arterijų, kurioje apstu suvenyrinių, kavinių bei restoranų. Būtinai praeikite siauriausia, 90 cm pločio, Sokholmo gatvele- Mårten Trotzigs Gränd. Šalimais yra nuostabi liuteronų Šv. Gertrūdos bažnyčia, su dangų siekiančia bokšto smaile. Užsukite pažiūrėti nuostabių vitražų.
stockholm-175018_1920
Nepamirškite pagrindinės senamiesčio aikštės – Stortorget. Apjuosta spalvingais namais, jaukiomis kavinėmis bei Nobelio muziejumi, aikštė mena kur kas liūdnesnią istoriją, kuomet 1520 m. Šioje aikštėje įvyko „Kruvinoji naktis“ ir buvo nužudyti 82 aukšto rango žmonės. Akmenys puošiantys raudono namo fasadą žymi kiekvieną kritusį tą naktį. Beje, apie susirėmimus liudija ir išlikę patrankų sviediniai pastatų fasaduose. Būtinai juos suraskite!

11:00 FIKA PERTRAUKĖLĖ „Sundsberg Konditori“

„Fika“ švediškai apibūdina pertraukėlę su kava, desertu bei pokalbiu. Fika yra skirta atsipalaiduoti, neskubėti ir mėgautis akimirka, o ne lėkti su kava rankoje. Svečiuodamiesi Švedijoje, elkitės kaip vietiniai. Rekomenduojame tam seniausią Stokholmo kepyklėlę-kavinę „Sundsberg Konditori“, kuri veikia nuo 1785 m. Čia rasite gardžius desertus, jaukią istorinę atmosferą , o geriausia, jog perkant kavą ją gali karoti nemokamai, kiek nori! (ang. Coffee with refill).
20140623_150322

11:45 SARGYBOS PASIKEITIMAS

Karališkieji rūmai dar vienas objektas, kurio negali nepamatyti. Šie rūmai su 608 kambariais yra veikiantys iki šiol pagal savo pirminę paskirtį, o ne tik muziejus turistams. Nors Karališkoji šeima čia negyvena, tai yra jų darbo vieta. Sargybos pasikeitimas vyksta didžiajame rūmų kieme, nors visą paradą galite stebėti ir kitoje vietoje.
Užbėkite pasižiūrėti mažiausios Stokholmo skulptūrėlės, vidiniame kieme priešais Karališkuosius rūmus. 14 cm aukščio berniukas, svajingai žvelgiantis į dangų, laukia Jūsų prisilietimo ir svajonių. Atsidėkokite saldainiais, gėlėmis, ar monetomis.

12:30 PIETŪS „STEN STURE“

Šalia Stortorget aikštės esantis „Sten Sture“ restoranas, įsikūręs buvusio kalėjimo patalpose, dvelkia autentiška aplinka ir stebina išlikusiais 14 a. rūsiais. Tai tikrai verta dėmesio pietų vieta, skanus tradicinis maistas ir kaip senamiesčiui normalios kainos.

13:30 RIDARHOLMEN SALA

Palikite Gamla Stan ir pereikite į šalia esančią Riterių salą. Šioje saloje nėra parduotuvių, kavinių, nėra šurmulio ir triukšmo. Šią miesto dalį anksčiau užėmė aristokratai, o dabar čia yra vyriausybės pastatai. Salą puošia bažnyčia, kurios ažūrinis bokštas kyšo virš miesto. Riterių bažnyčia dabar muziejus ir karalių mauzoliejus. Daugelis karalių amžinojo poilsio atgulė čia, išskyrus prieštaringai vertintą karalienę Kristiną. Nusileiskite žemyn prie Malereno ežero, iš čia puikiai atsiveria Stokholmo rotušės vaizdas.

ARBA

13:30 STOKHOLMO METRO STOTYS

Jeigu miesto bokštų Jums jau gana, galite leistis į požeminį miestą, t.y. – metro. Stokholmas garsus visame pasauly savo unikaliomis meno galerija paverstomis metro stotimis. Miesto metro yra apie 90 meno kūrinių, be abejo, visų apvažiuoti neužteks laiko, taigi siūlome nusileisti ir aplankyti bent 3-4 žymias stotis: Kungstädgården, Rådhuset, T- Centralen and Stadion.

14:00 „VASA“ MUZIEJUS

Stokholme yra apie 40 muziejų ir dauguma jų verti dėmėsio ir savaip įdomūs. Mes rekomenduojame aplankyti Djurgarden saloje esantį laivo „VASA“ muziejų. Djurgarden salą galite pasiekti keltu iš Gamla Stan, nuo Slussen. Kelionė tetruks apie 10 min. Kaina į vieną pusę 120 SEK. Muziejaus kaina suaugusiam 150 SEK, vaikams iki 18 metų įėjimas nemokamas. Muziejaus kertinis objektas – restauruotas, dugne pragulėjęs 333 metus, iš gabalėlių antram gyvenimui prikeltas XVII a. karo laivas, kuris turėjo simbolizuoti to meto švedų galybę jūroje. Plaukiojantis meno šedevras su 14 000 medžio drožinių. Laivas turėjo būti grėsmingas ginklas: tristiebis, 65 metrų ilgio, nešantis 10 burių, 65 pabūklus. Deja, nuskendo čia pat uoste, nuplaukęs vos 1300 metrus. Muziejuje nusiteikite praleisti apie 1 val.
Jeigu dar turėsite jėgų ir likusio laiko, pakely, grįžtant į keltą, galite pasikelti į Pietinę kalvą, kurios viršuje yra puiki apžvalgos aikštelė. Iš čia galėsite atsisveikinimui apžvelgti nuostabųjį Stokholmą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *