Kultūriniai pastebėjimai Baku

Skirtingai nei Gruzija ar Armėnija, Azerbaidžanas yra musulmoniška šalis, nors islamo apraiškų reikia ieškoti su žiburiu, o patys gyventojai save drąsiai įvardija kaip „nereligingus musulmonus“. Visame Azerbaidžane išlikusių mečečių yra vos daugiau nei 20, 12 iš jų – sostinėje. Alkoholio vartojimas čia populiarus: alus ir stipresni gėrimai čia geriami be jokių susivaržymų. Galbūt moterų padėtis nėra pasikeitusi, jos čia vis dar patiria stiprią diskriminaciją. Retai pamatysi jas dirbančias normalius darbus ( nekalbu apie turgų ir kitas prekyvietes),  ar sėdinčias kavinėse. Vyrų dominacija labai ryški.  Islamo apraiškos šakneles pastebėjome kiek uždaresniame bendravime, palyginus su gruzinais, azerbaidžianiečiai yra kur kas santūresni. Taip, be abejo, jie svetingi ir malonūs, rūpestingi ir nuoširdūs, bet tai parodo kiek kitaip.

Azerbaidžane iki šiol gaji tradicija: svečias į namus – laimė į namus. Pamenu mūsų pirmą nakvynę Baku. Nemiegoję, pervargę ir sušlapę, vos suradom savo hostelį, buvom šiltai priimti. Pakvietė mus prisėsti svetainėje, kur buvo susirinkusi visa šeima. Šeimininkė atnešė arbatos ir pasitraukė nuo mūsų. Gruzijoje būtumėme namų dėmesio centre, čia sėdėjome kaip nereikalingi asmenys. Paskui išsiaiškinome, jog toks vietinis paprotys: negalima lįsti į akis ką tik atvykusiam svečiui, jam turi būti duota ramybė, kol atgaus jėgas, ir tik tada bus galima eiti pakalbinti.
"Sėdėjome kiek suglumę. Niekas nekalbino mūsų, neatakavo klausimais apie kelionę. Šeima sėdėjo keli metrai nuo mūsų ir sau šnekučiavosi, nekreipdami į mus jokio dėmesio."
IMG_20170619_125002_125
Vykdami į Azerbaidžaną buvome girdėję legendas apie turtingą, gardžią, kuliniariniu paveldu garsėjančią virtuvę. Tačiau likom nusivylę. Gruzija su savo chačiapūriais artimesnė mūsų skrandžiams. Azerbaidžano virtuvė labai riebi. Turiu omeny, riebi ne mėsos prasme, bet tiesiog daugelis patiekalų mirksta aliejuje arba svieste. Pavalgyti galite sočiai ir pigiai. Visur rasite jautienos ar avietos kebabus, šašlykus, dolma ir be abejo plovą. Mėsos mylėtojams ši šalis tikras rojus, nes 90 procentų meniu kavinėse yra su mėsa. Vegetarams čia pražūtis. Beje, alus čia kainuoja visai nedaug – 0,5 l bokalas atsieis mažiau nei 1 eur. Rūkantys irgi nebus nuskriausti, nes cigarečių pakelis nesiekia 1 euro. Baku rekomenduojame autentiškos aplinkos restoraną, gerai vertinamą TripAdviser, pavadinimu „Firuze“. Paragaukite Kutab – lavašas su mėsa arba žalumynais, troškintus baklažanus su pomidorais, avienos troškinį ir mėsos asorti, keptą ant specialios sadža keptuvės. Problemos su valgymu yra kelios: 1. Azerbaidžane vis dar rūkoma kavinėse, o kai kur nėra nerūkomos zonos ir tenka kvėpuoti cigarečių dūmais besimėgaujant maistu. 2. Atsiskaitymas banko kortelėms čia dar neatrastas išradimas, vos keleta vietų turi kortelių skaitytuvus. Todėl visada turėkite grynųjų, kitaip liksite nevalgę ir negėrę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *