Azerbaidžano gamtos stebuklai: Gobustanas, purvo vulkanai ir liepsnojantis kalnas

Baku tai tik viena Azerbaidžano pusė. Kiek kitokią, daugiau laukinę, ne tokią prižiūrėtą pusę galima išvysti išvykus iš sostinės. Kadangi turėjome ribotą laiką, nusprendėme negaišti laiko važiuojant tarpmiestiniais autobusais ir susiradome taksistą, kuris sutiko už 75 AZN  apvežioti mus per pasirinktus objektus.

Visai netoli nuo Baku, už 50 km yra muziejumi po atviru dangumi vadinamas, UNESCO saugomas Gobustano etnografinis rezervatas. Čia galima apžiūrėti priešistorinius akmens amžiaus piešinius ant uolų. Kai kurie piešiniai skaičiuoja kelias dešimtis tūkstančių metų. Išlikęs primityvusis menas atvaizduoja medžioklės scenas, žmonių ir gyvūnų figūras, tam tikrus ritualinius simbolius. Iš viso atrasta daugiau nei 6 tūkst. piešinių! Teritorija nėra didelė, todėl 45 min. mums pakako viską apžiūrėti. Nuo Baku iki Gobustano vykome 1 val. Įėjimas į rezervato teritoriją 4 AZN/asm. + 1 AZN už taksi parkingą.

Gobustano regionas įdomus ne tik dėl priešistorinių piešinių, bet ir dėl netoliese juodais purvais besispjaudančių vulkanų. Nuo Gobustano iki purvo vulkanų – 45 min., jokių įėjimo bilietų nėra. Buvom girdėję, kad purvo vulkanus, ypatingai po lietaus, pasiekti gali būti keblu. Bet kad tokios sąlygos bus, negalėjom įsivaizduoti… Kalnai purvo, žemė drėgna po lietaus, nėra normalaus pravažiavimo, ratai buksuoja, mašina ne pirmo gyvenimo dūsta, automobilio dugnas aria žemę, pakely įklimpusios ir neišvažiuojančios mašinos… Jeigu keliausite, pasirinkite dieną ne po lietaus, kad būtų sausa ir geriau vykti su aukštesne mašina. Pasaulyje yra apie 800 žinomų purvo vulkanų ir apie pusę jų yra pasklidę Azerbaidžane. Kasmet čia įvyksta vidutiniškai trys – keturi purvo vulkanų išsiveržimai. Kai kurių iš jų aukštis siekia 400 m ir daugiau, taip kad nėra jie tokie nekalti kaip atrodo.
Brangiausias „požemių purvas“ – nafta. Apylinkės šalia purvo vulkanų turtingos naftos. Ją galimą pamatyti tiesiog telkšančią ant žemės, vienur mažesnės balos, kitur kone prūdo dydžio. Pakelės pristatyos gręžinių, kurie kiaurą parą pumpuoja šį auksinį lobį, kurio dėka šalis atgimė iš naujo.
Azerbaidžanas yra tikra liepsnojanti žemė, kurioje ugnis negęsta nuo 1950 m. Tai garsusis Janar Dag (Yanar Dagh, „liepsonjantis kalnas“), esantis vos 30 minučių nuo Baku. Įėjimas į Yanar Dag – 2 AZN/asm. Gamtinės dujos čia susitelkusios taip arti paviršiaus, kad žemę nuolat laižo kelių metrų svilinantys ugnies liežuviai, neleidžiantys prieiti artyn. Iš tiesų hipnotizuojanti vieta, kurią bus sunku pamiršti. Visas apžvalginis turas užtruko 5 val., kurių mums pilnai užeko neskubant viską pamatyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *