Gruzijos dvasinė širdis- Mtskheta

Mtskheta tai nedidelis, jaukus ir lyg atvirukas gražus miestelis, įsikūręs 20 km nuo judrios sostinės. Tai vienas seniausių Gruzijos miestų, senoji šalies sostinė, esanti upių Kuros ir Aragvio santakoje. Tai šalies religinis centras, mat čia IV a. buvo įtvirtinta krikščionybė, o 2014 metais Gruzijos ortodoksų bažnyčia paskelbė Mtskhetą „šventu miestu“. Miestas dvelkia ramybe, susikaupimu, čia viskas vyksta lėčiau, nėra skubėjimo, triukšmo, čia kvepia gamta, rūkstančiais kaminais, kepama šiežia mėsa ir ant smėlio verdama karčia stipria kava. Mtskhetoje jautiesi lyg Europoje: gražu, švaru, sutvarkytos gatvės, renovuoti pastatai, tačiau tai neužgožia miesto autentikos.

Tai ideali vieta, norintiems pabėgti nuo Tbilisio dulkių ir triukšmo. Čia galima praleisti tiek visą dieną, tiek smagu užsukti pietų ar vakarienės. Sudėtingai skamba tik miestelio pavadinimas, o pasiekti jį labai paprasta. Už 1 larį nuo Tbilisio Didube stoties Jus per 30 minučių atveš mikriukas. Mes vietoj nakvynių dulkiname Tbilisyje, pasirinkome gyventi čia, ir tai buvo tiesiog puikus sprendimas. Čia pigiau nei sostinėje, geras susisiekimas su Tbilisiu, ramybė ir gaivus oras. Gyvenome pas nuostabų šeimininką Georgijų, keli metrai nuo pagrindinės Svetitskhoveli katedros “Old Capital
Kaip ir priklauso šalies dvasiniam centrui, pagrindiniai lankytini Mtskhetos objektai – cerkvės ir vienuolynai. Miesto centre stūkso galinga, milžiniška pagrindinė viso Sakartvelo cerkvė – Svetitskhoveli katedra. Išvertus, ji reiškia „gyvybės stulpas“. Ši Mtskhetos katedra garsėja ypatinga relikvija – joje saugoma Kristaus mantija. Dėl to ši vieta pritraukia galybę piligrimų. Be to, Svetitskhoveli katedros arkivyskupas kartu yra ir visos Gruzijos stačiatikių bažnyčios patriarchas. Cerkvė pastatyta 1010 metais. Pagal legendą čia buvo užkastas Jėzaus Kristaus apsiaustas, vėliau toje vietoje išaugo kedras, kuris buvo vietinių gyventojų šventu medžiu. Kiek toliau, prie pagrindinės miesto gatvės, rožynų apsupty, yra moterų Samtavro vienuolynas, pastatytas XI a. ir veikiantis iki šių dienų. Vienuolyno rūsiuose yra saugomi Gruzijos krikštytojo, jo žmonos Nanos ir vieno iškiliausių vienuolio Gabrieliaus palaikai.
Svetitskhoveli katedra
Kur bebūtumėte Mtskhetoje iš visur puikiai matosi toli ant kalno stovinti Džvari cerkvė. Viena lankomiausių vietų Gruzijoje, esanti UNESCO Pasaulinio paveldo sąraše. Po Gruzijos krikšto, Šv.Nino ant kalno pastatė pirmąjį kryžių. Cerkvės viduje, centre yra pakyla, ant jos stovi kryžius. Tikima, kad jo medinė dalis pačioje apačioje yra originali. Yra nuomonių, kad akmeninė pakyla čia išliko nuo Šv.Nino laikų. Nuo vienuolyno atsiveria puikūs vaizdai į apačioje esantį miestelį bei upių santaką. Iki kalno viršaus nevažiuoja vietinis transportas, dėl to patogiausia vykti taksi nuo miesto centro. Mes sumokėjome taksistui 10 larių už kelionę pirmyn/atgal.
Paklaidžiokite Mtskhetos akmeninėmis gatvelėmis, jose glaudžiasi suvenyrų parduotuvės, vietiniai restoranėliai, naminio vyno krautuvėlės. Taip kartą beslampinėdami ir ieškodami kur skaniai prisėsti karšto chačiapurio, užsukome į vietinių kavinę, ir pataikėme į Mtskhetos gyventojo Patos jubiliejaus šventę. O gruzinai užklydusių svečių, ir dar iš mylimos Lietuvos, taip greitai nepaleido. Tai bent puota buvo: vyno ąsočiai, čiačios buteliai, karkos, mėsos, šašlykai… Gyvenime nesame sakę ir išklausę tiek tostų, kaip tą vakarą. Kėlėme už visą Patos šeimą, draugus, už taiką, laisvę, meilę ir draugystę, Lietuvą, už keliones ir t.t.
Gardžiausios ragautos čiurčelos visoje Gruzijoje
Patos gimtadienio akimirka
Mtskhetą tikrai verta aplankyti, nesvarbu, ar nuspręstumėte užsukti dienai, ar kelioms paroms. Po visų nuotykių kalnuose, kopimo, ekstremalių pojūčių, tai puiki atsikvėpimo ir jėgų papildymo stotelė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *