Muziejai, parkai ir kitos pramogos Kopenhagoje

Laimingiausiame mieste nuobodžiauti tikrai nebus kada. Kopenhagoje apstu lankytinų objektų, ir sąrašas tikrai gali būti pratęstas. Norime pasidalinti TOP 5 lankytinomis vietomis sostinėje, kurios mums paliko įspūdį.

1. CARLSBERG ALAUS MUZIEJUS

Carlsberg alus tikrai nėra mūsų mėgstamiausias, bet keliaujant visad stengiamės aplankyti vietines gėrimų gamyklas. Dažniausiai tokie muziejai būna interaktyvūs ir įdomūs. Carlsberg alaus daryklą rasite Vesterbro rajone. Autobusas 8A arba 26 priveža beveik prie pat. Mes ėjome pėsčiomis, nes pro kambario langus iš tolo švietė Carlsberg kompanijos ženklas, tai muziejų pasiekėme gal per 15 min. Carlsberg — tai ne įkūrėjo vardas, o alaus daryklos pavadinimas. JC Jacobsen daryklą pavadino sujungdamas savo sūnaus vardą – Carl, bei vietovės pavadinimą Valby Hill („bjerg’’- danų kalba). Pirmoji Carslberg alaus darykla čia atvėrė duris 1847 m. Muziejus nėra didelis, užtrukome apie 2 valandas su alaus gurkšnojimu. Pirma salė, į kurią patekome, didžiausia pasaulyje neatidarytų alaus buteliukų kolekcija. Jų čia 22 000+ Buteliukai ne tik iš Danijos ar Skandinavijos, bet ir iš Azijos ir kitų pasaulio vietų.
Muziejuje įdomiai pateikta informacija apie gamyklos istoriją bei alaus kelią. Štai, pasirodo, darykloje dirbo viengungiai vyrai, kurie gaudavo lovą ir maisto už darbą. Per dieną darbininkams buvo leidžiama išgerti 8 pintas alaus! Vedę vyrai specialiai meluodavo, kad yra vieniši, už galimybę taip gyventi ir dirbti. Taip pat Carlsberg buvo pirmoji alaus darykla pasaulyje atskyrusi gryną mielių kultūrą ir pakeitusi alaus gamybą bei alaus kokybę visiems laikams.
Kitame pastate išlikusios Carlsberg arklidės, kuriose vis dar laikomi arkliai. Calslberg naudojo šiuos arklius transportuoti alų, dabar jie laikomi kaip ženklo ambasadoriai ir išdidžiai vežioja turistus. Beje, į bilieto kainą įskaičiuotas pravažiavimas šių arklių traukiamu vežimaičiu. Muziejaus kieme yra nedidelis skulptūrų parkas, o jame ir žymioji Kopenhagos undinėlės kopija. Kam laikyti kopiją? Todėl, kad originalą Jacobsen‘as padovanojo miestui. Kaina suaugusiam 100 DKK, įskaičiuota muziejaus lankymas, vienas gėrimas ir pasivažinėjimas su arkliais. Deja, apsilankymo teks palaukti, nes muziejus uždarytas rekonstrukcijai iki 2020 m.

2. NY CARLSBERG GLIPTOTEKA

Ny Carlsberg Gliptoteka vienas gražiausių ir populiariausių muziejų Kopenhagoje. Eksponatų kolekcija sudaryta iš meno ir archeologinių radinių iš Senovės Egipto, Graikijos ir Romos civilizacijų, etruskų meno taip pat danų bei prancūzų 19 a. meno darbų. Čia pamatysite kūrinius tokių žymių meistrų kaip: Rodin, Degas, Monet, Manet, Cézanne, ir Renoir. Muziejuje priskaičiuojama virš 10 000 eksponatų. Rekomenduojame muziejų lankyti dienos metu, nes daugelyje salių apšvietimui naudojama tik natūrali dienos šviesa. Tokiu metu, saulės ir šešėlių žaisme, skulptūros atrodo lyg gyvos.
Prisėskite tarp palmių ir pasislėpusių po jų šakomis skulptūrų pasigrožėti supančia aplinka. Gliptotekos kieme muziejaus kupolą remiančios palmės skaičiuoja jau 140 metų. Savo jaunystėje jos augo C. Jacobsen, Carslberg įkūrėjo, vaikystės namuose. Nuo to laiko jos užaugo 20 metrų!
Gliptoteka turi nuostabią stogo terasą, iš kurios atsiveria miesto panorama bei čia pat esantys Tivoli sodai. Neišbėkite iš muziejaus neaplankę vidinio skulptūrų sodo, išpuošto gėlėmis bei figūriniais krūmais. Žalumoje ir tyloje rasite Rodino‘o garsųjį „Mąstytoją“. Mes irgi prisėdome pamąstyti drauge, užkąsti ir susidėlioti kitų objektų. Beje, sodas yra nemokamas ir jį galite aplankyti ir iš gatvės pusės. Muziejaus lankymas suaugusiam kainuoja 115 DKK, o antradieniais įėjimas nemokamas.

3. BOTANIKOS SODAS IR ORANŽERIJA

Tai nuostabi ramybės oazė pačiame miesto centre. Puiki vieta pasinerti į egzotiką, patyrinėti retas augalų rūšis, atsipalaiduoti nuo miesto šurmulio bei pabūti tyloje. Oranžerijos terasoje ne tik galima išsitiesti šezlonguose prieš saulę ir atsikvėpti, bet iš jos atsiveria ir graži panorama į išpuoselėtą botanikos sodą bei sostinės bokštus. Šiltieji subtropikai, drėgnieji tropikai, mangrovių augalai, kaktusų giraitės ir sukulentų kilimai, drugelių namas, milžinas bambukas ir šešėlius metančios palmės, spalvingos gėlės ir pakibę virš galvų vijokliai. Nuo visko pradeda maloniai svaigti galva, ar nuo deguonies gausos, ar nuo tropikų tvankumo ir įvairiausių kvapų. Kaina suaugusiam: 60 DKK.

4. KARALIŠKOJI DANIJOS BIBLIOTEKA

„The Black Diamond“ biblioteką verta aplankyti vien dėl pačios architektūros. Juodas fasadas apšviestas saulės tviska lyg tikras deimantas. Tai nebus biblioteka su tūkstančiais pageltusių, apdulkėjusių, senų knygų, tai modernus ir šiuolaikiškas pastatas. Pirmieji vaizdai pasitinka kylant eskalatorium iš A į C aukštą: vanduo, moderni architektūra, žaidžianti šviesa ir atspindžiai stikluose, viskas tarsi suslieja į bendrą visumą. Pastate veikia porą kavinių, galima prisėsti kavos puodeliui ir pasigrožėti plaukiojančiais kanale laivais. Įėjimas nemokamas.

5. TIVOLI SODAI

Tivoli parkas Kopenhagoje, kaip Eifelis Paryžiuje, ar Koliziejus Romoje, tiesiog tu negali išvykti iš miesto jo nepamatęs. Antras seniausias atrakcionų parkas pasaulyje, savo gyvavimo metus skaičiuojantis nuo 1843 m. Sukurtas pagal H.K. Andersano pasakų motyvus, Tivoli kviečia prisiminti vaikystę, mėgautis akimirkų grožiu, įspūdžiais, patirti laisvę ir pakvailioti. Tivoli parke veiklos ras visi nuo 3 metų iki 99: atrakcionai ir žaidimai vaikams, restoranai, kavinės ir alaus barai suaugusiems, ledai ir saldumynai, nemokami koncertai, pantomimos pasirodymai, klounai ir fokusininkai, orkestro paradai ir t.t Čia viskas kaip pasakoje: egzotiška architektūra, kinų pagodos, fontanai, margaspalviai gėlių sodai, vaikštantys pasipūtę povai, tvenkinai, persipynę kvapai iš dešimčių restoranų ir aišku iš kampų sklindantys besisupančių žmonių spiegimai. Vakare viskas nušvinta kitomis spalvomis įjungus nuostabų sodų apšvietimą. Nuo gegužės iki rugsėjo kiekvieną šeštadienio vakarą 23:45 parko dangų nuspalvina įstabūs fejerverkai.
Tivoly nerasite super greitų, modernių atrakcionų. Šis parkas išlaikęs senovinį stilių, kas yra be galo žavu. Seniausias parko atrakcionas veikia nuo 1914 m. – mediniai pasivažinėjimo kalneliai. Parke tikrai nebūtina suptis kiekvienu atrakcionu, ir be jų yra ką veikti ir pažiūrėti. Mes lankėmės su 5 mėn kūdikiu, dėl to laiką leidome ramiau. Stebėjome besisupančius, valgėme ledus, grožėjomės sodais ir parko apšvietimu. Mes tiesiog buvome čia ir dabar, be jokio skubėjimo, be jokio plano.
Kiek laiko optimalu praleisti tokioje vietoje? Mes praleidome geras 2 val. ( būtume buvę ilgiau, jeigu ne mūsų mažoji). Mes rekomenduojame skirti šiai vietai 4- 7 val. Jeigu žadate suptis, laiko reikia pasilikti daugiau, jeigu eisite kaip mes tiesiog pasivaikščioti, pažaisti kokį žaidimą, ar suvalgyti desertą – tuomet 4 val. pats tas. Turėkite omeny, jog vakarais įvairiose parko vietose, vyksta nemokami pasirodymai, tam labai praverčia Tivoli App, kuriame galite rasti tos dienos programą, tai padės lengviau planuoti laiką parke. Taip pat rekomenduojame Tivoli sodus lankyti tokiu metu, jog matytumėte parką tiek dienos šviesoje, tiek įsijungus apšvietimui. Kaina suaugusiam, t.y. 8 metai + 120 DKK, tai tik įėjimo į parką bilietas, o už kiekvieną atrakcioną reikia mokėti atskirai. Bilietas su atrakcionais kainuoja 230 DKK nepriklausomai nuo amžiaus. Penktadieniais bilietai gali būti brangesni, nes vyksta populiarių muzikos grupių koncertai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *