Mažasis Baltijos kruizas: keliavimas keltu ir kitos detalės

Kartais taip gera ištrūkti trumpam poilsiui ir pažinčiai su naujais miestais. Šįkart įrašas apie kitokį keliavimą – keltais! Turbūt teko matyti daug nebrangių pasiūlymų praleisti savaitgalį, tiksliau tris dienas, plaukiant keltais tarp Helsinkio ir Stokholmo aplankant ir senąjį Taliną.  Mažasis Baltijos kruizas dar tokiu skambiu pavadinimu apibūdinama ši žavi, neilga kelionė. Tai tobulas maršrutas siekiantiems atsipūsti, pasigrožėti jūra, išbandyti kruizą bei pamatyti šiaurines sostines.

Kelionė prasidėjo penktadienio vakarą. Vykome autobusu iki Talino, tai teko naktį praleisti autobuse. Apie tai, kaip ištverti ir tinkamai pasiruošti ilgai kelionei autobusu, skaitykite čia. Kelionės eigoje buvo keli poilsio sustojimai: už Panevėžio, tuomet ilgesnis Latvijos-Estijos pasienyje, ir galiausiai pačiame Taline. Išvykę iš Vilniaus apie 18:30 Taline buvome ankstų ankstų rytą, apie 5:30. Iš Talino uosto Viking Line Xprs keltas išplaukė 8 val. Visi sunkūs lagaminai liko autobuse, nes autobusas kartu su mumis kėlėsi į Helsinkį. Tai mes tik su savo asmeniniais daiktais patogiai sulipome į keltą. Beje, jokios pasų ar bagažo kontrolės nebuvo. Tiesiog gavom įlaipinimo bilietus, nuskenavom ir patekom į keltą. Tai greitasis keltas, kuris tarp miestų kursuoja kiekvieną dieną ištisus metus, o kelionė trunka 2,5 val. Keltas milžiniškas, 185 m ir turintis 10 denių. Kadangi tai rytinis keltas, kajučių jame neturėjome, nors jos jame yra. Kelte veikia kavinės, pusryčių baras, yra tax-free parduotuvė, vaikų žaidimo kambariai ir daug erdvės ramiam poilsiui, kur gali sėdėti ir mėgautis plaukimu. Į keltą galite atsinešti savo maistą ir jį valgyti, aišku, nesugalvokite to daryti kavinėje, nes jį tiesiog atims. Bet bendrose erdvėse, ar sėdint denyje, besimėgaujant Talino bokštų vaizdais, tikrai drąsiai galite pusryčiauti ir turėti geriausius pusryčius su vaizdu. Jeigu norite pasilepinti, rekomenduojame už 10 eur pavalgyti Viking Line „The Buffet“ švediško stalo principu serviruotus pusryčius. Ten gausite visko ir valgysite kiek tilps. Artėjant link Helsinkio nepatingėkite užlipti į viršutinius kelto denius pasigrožėti šalia sostinės esančia Suomenlinos sala ir išlikusiais fortifikaciniais įtvirtiniamais, bažnyčios smaile ir jaukiais pastatais. Keltą lydi pulkai žuvėdrų, mažos salelės pūpso išlindusios vos kelis metrus virš vandens, tolyje matosi pasitinkantis Helsinkis…Vaizdai tiesiog prašosi būti fotografuojami!
Talino terminalas ir senamiesčio bokštai
Suomenlina
Helsinkyje buvome 10:40, o kitas keltas į Stokholmą turėjo išplaukti 17:30 val. Apie praleistas 6 valandas Helsinkyje skaitykite kitame įraše. Tarp Helsinkio ir Stokholmo plaukioja pamainomis du Viking Line kompanijos keltai arba Gabriella, arba Mariella. Praktiškai vienodi savo charakeristikomis, skiriasi tik keltų interjeras. Laipinimas į keltą prasideda valandą prieš atsišvartavimą. Helsinkio Viking Line terminalas nedidelis, keli vartai, visa informacija pateikiama švieslentėse. Vėlgi jokios pasų kontrolės, jokių lagaminų tikrinimų. Galite vežtis ką tik norit, ir kiek norit, jokių bagažo apribojimų. Naujas bilietas, kurį gavome, jau ne tik įlaipinimui, bet tai ir raktas nuo kajutės. Šiame kelte jau įsikūrėme kaip viešbutyje, dviems naktims. Laukė maršrutas Helsinkis-Stokholmas-Helsinkis. Keltas plaukia 20 mazgų/val. greičiu. Labai lėtai. Kelionė iki Stokholmo trunka apie 16 valandų. Naturalu, kuo ilgesnė kelionė, tuo daugiau pinigų žmonės išleis pramogaudami laive. Paskaičiavus, bendrai visos kelionės metu mes daugiau laiko praleidome keltuose, nei ant žemės.

Kajutės

Mes gyvenome ekonominės klasės kajutėse pačiame žemiausiame aukšte. Šios kajutės jau yra po vandeniu, ten nėra lango. Kajutės tvarkingos, švarios, su visais reikalingais reikmenimis: patalyne, rankšluosčiais, viduje yra dušas, wc, muilas, veidrodis, rozetės. Ko daugiau reikia, kai ateini tik permiegoti. Kajutės yra keturvietės, galima išsipirkti ir dvivietę. Už dar didesnes priemokas galite gyventi kajutėje su langu. Bet ar tikrai verta mokėti pinigus, kai gali eiti ir tiesiog leisti laiką denyje? Juk keliaujame ne tam, kad sėdėtume kajutėje. Vietos jose nėra daug, gyvenant keturiese reikia pasispausti. Bet tame ir kelionės žavesys bei romantika. Juk ne dažnai tenka taip gyventi.

Pramogos laive

Pramogų kelte tikrai netrūksta: vaikų žaidimo kambariai, nedidelė kino salė, pirtis su džiakuzi, lošimų automatai ir vakaro programos. Vakarop prasideda įvairūs šou pasirodymai pagrindinėje salėje. Groja muzikos grupės, senjorams organizuojami bingo žaidimai, vyksta karaoke konkursai, groja muzika, o šokiai vyksta iki ryto. Kas mėgsta lošti, yra ruletės stalas. Visi pasirodymai ir šou programa yra nemokama. Prie informacijos galima pasiimti vakaro programą, kurioje detaliai parašyta kada ir kurioje kelto vietoje vyks pasirodymas.

Maitinimas

Kelte yra nemažas pasirinkimas restoranų ir greitų užkandinių. Restoranuose kainos tikrai ne mažos, bet maistas aukščiausio lygio. Pasirinkimas platus nuo šviežiausių jūros produktų iki italų virtuvės. Yra ir greitų užkandinių, kur galite nusipirkti švediško stiliaus sumuštinių su lašiša ar krevetėmis, užkąsti salotų ar gardaus pyrago su kava. Yra dutyfree parduotuvė, bet maisto ten mažoka, daugiausia gėrimai, riešutai, sūris, ir nesveiki užkandžiai bei saldumynai. Populiariausia vieta pavalgyti pusryčius bei vakarienę yra „Viking Line Buffet“. Ten maistas patiekiamas švediško stalo principu. Pusryčiai suaugusiam kainuoja 11 eur. Tikrai geras pasirinkimas ir adekvati kaina, nes galite valgyti kiek norit: lašiša, silkė, košės, švediški mėsos kukuliai, kiaušinienė, vaisiai, desertai ir t.t. O geriausia tai, kad pusryčiais galite mėgautis grožėdamiesi kylančia saule, nuostabių salų vaizdais, praplaukiančiais kitais keltais… Tai puiki dienos pradžia. Vakarienės kaina šiame bufete suaugusiam kainuoja 35 eur. Nemaža suma, bet į šią kainą įskaičiuoti ir alkoholiniai gėrimai ( vynas, alus), kuriuos galite gerti, kiek telpa. Vakarieniauti leidžiama 2 val. Vakarienė labai skani ir net išrankiausias žmogus ras kuo pasigardžiuoti. Atskirai valgyti restorane tikrai bus brangiau nei čia. Beje, pusryčių ir vakarienės kainos vaikams skiriasi, detalias kainas galite rasti čia.
Kelte verda atskiras gyvenimas, kas dainuoja, kas šoka, kiti leidžia laiką stebėdami jūrą ir išsibarsčiusias salas, kiti susiradę atokią vietelę skaito ar naršo internete, dar kiti leidžia laiką baruose. Čia tikrai galima lengvai sugalvoti kaip praleisti duotą laiką. Keltas apie puse 4 ryto stoja Alandų salose, Mariehamno mieste. Kai keltas stabdo ir švartuojasi, viskas pradeda drebėti ir naktį miegant gali pagalvoti, jog kažkas negerai. O kai gyveni žemiausiam deny, tai širdis nusirita į pakulnes. Tad neišsigąskite! Šiaip keltas plaukia ramiai ir stabiliai, gal kiek pradeda nešioti į šalis išplaukus į atviresnius vandenis.
Gražiausi vaizdai pasitinka ryte artėjant link Stokholmo. Visur matyti pabirusios salos ir salelės, tai Stokholmo salų archipelagas, kuris sudarytas iš 24 000 salų! Vienos didesnės, kitos tokios mažos, kad vos medis sau vietos randa. Stokholme buvome 10 val. ryte vietos laiku (Švedijoje valanda atgal). Viking line terminalas yra netoli centro todėl patraukėme tiesiai ten. Apie mūsų pusdienį karališkam mieste skaitykite kitame įraše. Atgal išplaukėme 16:30 val. Sugrįžę atgal į Helsinkį pakrovėme lagaminus į autobusą, mat jis liko laukti mūsų Helsinkio terminale ir nesikėlė į Švediją. Gavome naujus bilietus keltui į Taliną. Laukti neteko daug ir nieko per tą laiką nespėjome naudingo nuveikti. Atvykę 10 val. į Helsinkį, jau 11:30 plaukėme atgal link Talino.
Pasitinkantis Stokholmas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *